VVD-fractieleider Dijkhoff
NOS NieuwsAangepast

VVD bereid te praten over compromis kinderpardon

De VVD-fractie lijkt bereid te zijn de afspraken over het kinderpardon in het regeerakkoord aan te passen. Er zou een voorlopige stop op het uitzetten van asielkinderen kunnen komen, mits de grootste regeringspartij daar iets voor terugkrijgt.

Een van de tegenprestaties die op tafel liggen, is om de bevoegdheid van de staatssecretaris om in bepaalde gevallen af te wijken van de regels, over te dragen aan een andere instantie. Het is nog niet duidelijk of de andere drie partijen daarmee akkoord gaan. De VVD zou op termijn het hele kinderpardon van tafel willen hebben, zodat er geen nieuwe twijfelgevallen meer bij komen.

Gisteren zat het coalitieoverleg nog muurvast. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overlegden tot laat in de avond, zonder succes. Maar na overleg met de VVD-fractie vanmorgen, lijkt fractievoorzitter Dijkhoff nu een flinke stap in de richting van de andere drie te willen zetten, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Zij willen een verruiming van het kinderpardon en in de aanloop daarnaartoe een uitzetstop.

Dijkhoff zegt nu dat het regeerakkoord waarover de partijen maanden hebben onderhandeld, steeds houvast heeft geboden. "Maar als partijen nu zeggen: ik wil iets anders, dan gaat dat niet, tenzij je het met z'n vieren over iets nieuws eens wordt." Hij zegt dat er in dat geval een nieuwe balans in het regeerakkoord moet worden gevonden "waarvan ik ook kan zeggen: dit is wellicht beter dan wat er lag".

Dijkhoff is 'bereid na te denken over alternatieven'

Die balans zou hersteld kunnen worden door het weghalen van de discretionaire druk bij VVD-staatssecretaris Harbers. Er zou dan bijvoorbeeld een onafhankelijk instituut moeten komen, dat bepaalt of kinderen hier mogen blijven terwijl ze niet aan de criteria van het kinderpardon voldoen.

Dat moet dan wel bij wet geregeld worden. "En de vraag is in hoeverre de VVD daar beloftes over kan krijgen, want de meerderheid van de coalitie in de Eerste Kamer verandert op korte termijn", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Of de vier coalitiepartijen eruit komen, is nog spannend. "Ik ben bereid om na te denken over alternatieven. Maar ik ben niet bereid om zomaar iets te accepteren", zei Dijkhoff vanmorgen. De VVD-fractieleider zegt dat de vier partijen vandaag "sowieso ergens op uit moeten komen", want morgenochtend is er een debat over het kinderpardon in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl