Een werkzoekende raadpleegt de vacatures bij het UWV
NOS Nieuws

Bijna helft vacatures moeilijk vervulbaar, bedrijven vrezen omzetdaling

Bedrijven hebben een schreeuwend tekort aan personeel en de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Bijna de helft van de vacatures is inmiddels moeilijk vervulbaar en dat kost bedrijven omzet. Dat blijkt uit verschillende enquêtes en cijfers die uitkeringsinstantie UWV en het economisch bureau van ING naar buiten hebben gebracht.

Volgens het UWV was de druk op de arbeidsmarkt sinds het derde kwartaal van 2008, het begin van de economische crisis, niet meer zo groot als nu.

De bouw heeft met 58 procent moeilijk vervulbare vacatures de grootste problemen. Ook in de sectoren vervoer en logistiek, ict en de zorg is goed personeel schaars. Bij de overheid ligt het percentage moeilijk vervulbare vacatures het laagst met 31 procent.

Veel vacatures in detailhandel en zorg

Het komend jaar zullen er vooral veel vacatures bijkomen in de detailhandel en de zorg. Volgens het UWV zegt drie op de tien van de ondervraagde werkgevers dat het moeilijk wordt om geschikte werknemers te vinden. In totaal deden ruim 2000 bedrijven mee aan de enquête.

Het UWV signaleert ook een positief effect: de uitkeringsinstantie is komend jaar 382 miljoen euro minder kwijt aan werkloosheidsuitkeringen. Dat aantal daalt naar verwachting naar 237.000 eind dit jaar. Daarentegen komen er meer arbeidsongeschikten bij en stijgen de kosten voor die uitkeringen met 500 miljoen.

Cijfers van ING

Het economisch bureau van de ING ondervroeg ruim duizend bedrijven naar hun vacatures en de gevolgen van krapte. Die bedrijven verwachten nog meer problemen dan de bedrijven die de enquête van het UWV invulden.

Bijna twee derde van de door ING ondervraagde werkgevers verwacht komend jaar met een tekort aan personeel te maken te krijgen. Grootste probleem is dat kennis en vaardigheden van kandidaten niet aansluiten op wat wordt gevraagd, zeggen de bedrijven. Een op de tien werkgevers zegt dat het gebrek aan geschikt personeel het komend jaar ten minste zes procent omzet kost.

De helft van de bedrijven geeft aan eigen werknemers om te scholen om vacatures op te vullen. Daarnaast worden tijdelijke krachten ingehuurd, al wordt ook dat steeds moeilijker, of worden werkzaamheden geautomatiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl