Een bus met 'reclame' voor de aanbrengbonus
NOS NieuwsAangepast

Bedrijven loven bonussen uit: 'Help ons aan een nieuwe collega'

In de steeds krapper wordende arbeidsmarkt verzinnen ondernemingen nieuwe trucs om aan goed personeel te komen. Verschillende bedrijven loven beloningen uit aan mensen die met een gouden tip komen voor een nieuwe werknemer.

De bedrijven noemen het de aanbrengbonus. Die bestaat al langer voor werknemers binnen het bedrijf, maar nu wordt ook de hulp ingeroepen van mensen van buiten.

Dat doet bijvoorbeeld Koninklijke Saan. Dat familiebedrijf zoekt kraanmachinisten en monteurs voor de werkplaats. "Help jij ons aan een leuke, nieuwe collega? Dan krijg jij van ons 250 euro aan cadeaubonnen naar keuze", staat er op de website van het bedrijf.

"In de organisatie hebben we al langer een aanbrengbonus, van 750 euro. Sinds een paar weken wilden we ook eens kijken wat een externe bonus teweeg brengt", zegt Matthijs Vooijs, commercieel directeur van Saan.

Voorwaarde is wel dat de nieuwe werknemer ten minste de proefperiode bij het bedrijf volmaakt.

Grijze haren

Onderhoudsbedrijf Altena Group uit Waalwijk laat al langer busjes rondrijden met daarop de oproep om nieuwe monteurs aan te brengen, in ruil voor een bedrag. "Je krijgt bijna grijze haren van de zoektocht naar geschikt personeel", zegt hr-manager Marleen Bruijns.

Het loopt niet storm met mensen die de bonus willen binnenhalen. "We hebben een stuk of zes gesprekken gevoerd naar aanleiding van de tekst op de busjes. Het aantal reacties is minder dan we hadden verwacht", zegt Bruijns. "Wij hebben meer succes met het werven via eigen personeel, waar tevens een aanbrengpremie voor geldt."

Recruitmentbedrijf IF Solutions geeft mensen een weekend weg cadeau als ze met een goede kandidaat komen, maar ook daar valt de respons tegen.

Geen oplossing

Dit soort bonussen helpt niet om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, zegt econoom Bas ter Weel van SEO Economisch onderzoek.

"Er zijn een aantal kraanmachinisten in ons land. Maar ja, op deze manier gaat er één van het ene naar het andere bedrijf. Maar daardoor krijgt het eerste bedrijf weer een probleem. Als je op die manier geld rondpompt, is het de vraag of we daarmee het tekort aan kraanmachinisten oplossen", zei Ter Weel vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem moeten er gewoon meer mensen worden opgeleid tot machinist. "Jonge mensen omscholen of bijscholen, dat is wellicht de oplossing. Kortom, leid zelf je personeel op. Zo'n bonussysteem is eigenlijk een erg korte-termijn-oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl