NOS NieuwsAangepast

Holocaustslachtoffers herdacht bij Auschwitzmonument

Bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in het Wertheimpark in Amsterdam is de Holocaust herdacht. Voorafgaand aan de herdenking werd een stille tocht gehouden, die begon bij het stadhuis.

Voor burgemeester Halsema was het de eerste keer dat ze op de jaarlijkse bijeenkomst sprak. Ze benadrukte het belang van de herdenking. "Begrippen als Holocaust, onderduik, deportatie, selectie op het perron van Birkenau, ze verliezen hun beschrijvend vermogen als we niet steeds herhalen wat de ware betekenis ervan is", zei Halsema.

Na de bijeenkomst werden kransen gelegd bij het monument. Aansluitend was er het défilé, met Holocaustoverlevenden, schoolkinderen, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van zo'n 35 landen.

Voorafgaand aan de herdenking werd een stille tocht gehouden:

Holocaustslachtoffers herdacht bij Auschwitzmonument

Het is vandaag 74 jaar geleden dat het vernietigingskamp van de nazi's in Polen werd bevrijd door het Russische leger. Op veel plaatsen in de wereld worden slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

In Auschwitz zelf werd de herdenking bijgewoond door overlevenden van het kamp. Ze legden bloemen bij een muur waar executies werden uitgevoerd. Sommigen droegen wit-blauw-gestreepte sjaals en petten, die herinneren aan de kleding in het kamp.

Antisemitisme

Israël wijst erop dat het aantal antisemitische aanvallen en incidenten in 2018 tot recordhoogte is gestegen. Het ministerie publiceerde vandaag het Wereld Antisemitismerapport 2018. Naar aanleiding daarvan roept minster Bennett van Diaspora Zaken wereldleiders op "hun samenleving te ontdoen van antisemitisme en een stevig standpunt in te nemen tegen Jodenhaat".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas waarschuwt dat met het afnemen van het aantal overlevenden de directe verbinding van de jeugd met de het verleden wegvalt. Hij signaleert een alarmerend gebrek aan kennis over de Holocaust. Ook waarschuwt hij ervoor dat populisten in heel Europa nationalisme propaganderen en dat "extreem-rechtse provocateurs de Holocaust proberen te relativeren".

Tentoonstelling

Toenmalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan riep in 2005 de bevrijdingsdatum van Auschwitz uit tot een internationale dag van herdenking: Holocaust Memorial Day.

De Nationale Holocaust Herdenking, georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité, wordt gehouden op de laatste zondag van januari. Dit jaar valt dat samen met de internationale herdenkingsdag.

In het Holocaust Museum in oprichting in Amsterdam is vanaf vandaag de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945 geopend. Foto's laten daar zien hoe het proces van isoleren van de Joden tot de vernietiging in de kampen zich in slechts enkele jaren tijd voltrok.

Er zijn in Nederland in vergelijking met andere landen die door nazi-Duitsland werden bezet veel foto's van de Jodenvervolging bewaard gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl