'Twee keer winnen in De Kuip is wat veel gevraagd van Fortuna'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Bronckhorst: 'Twee keer pieken in een week, dat kan'

"Geschrokken." Dat was de reactie van trainer Giovanni van Bronckhorst na de ontluisterende thuisnederlaag (0-2) van Feyenoord tegen Fortuna Sittard op 16 december vorig jaar. "Fortuna was in bijna alles beter", luidde het na afloop.

Juist op het moment dat Feyenoord met vijf overwinningen op rij de weg omhoog leek te hebben gevonden, ging het mis. In eigen huis nog wel.

Door de blamerende nederlaag tegen de Limburgers verdwenen koploper PSV en Ajax definitief uit zicht. Inmiddels is dat gat met de koploper dertien punten.

En dus moet - zoals zo vaak - de KNVB-beker het seizoen redden in Rotterdam-Zuid. De tegenstander woensdagavond (20.45 uur) in de kwartfinales: Fortuna Sittard.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fortuna verslaat Feyenoord in De Kuip
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Na die nederlaag is Feyenoord definitief afgehaakt in de strijd om de titel", herinnert Feyenoord-watcher van de NOS Arman Avsaroglu zich. "Ze dachten: als we alles winnen tot de winterstop doen we misschien nog mee. Maar de overwinning van Fortuna was ook meer dan terecht. Ze hadden gewoon het betere van het spel."

NOS-commentator Jeroen Elshoff deed verslag van die bewuste wedstrijd in de Kuip. "Je kreeg al heel snel het gevoel dat hier iets ging gebeuren. Fortuna speelde echt heel verzorgd en Feyenoord kwam slap over."

"Ik kan mij ook goed herinneren dat Steven Berghuis, die na afloop interviews moest geven, er verslagen bij zat", vervolgt Elshoff. "Je zag hem denken: we zijn gewoon door Fortuna in De Kuip op ons plek gezet. En het had gewoon erger kunnen zijn dan 0-2. Het was echt een schok voor Feyenoord. Ontzetting ook."

1/3 Tonny Vilhena ANP

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 Van Bronckhorst geschrokken: 'Omdat we in bijna alles minder waren'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 Berghuis na zeperd tegen Fortuna: 'Niet eens onverdiend'

Volgens Avsaroglu is deze nederlaag representatief voor dit Feyenoord. "Het is een beetje het verhaal van Feyenoord. Ze kunnen een heel hoog niveau halen zoals tegen PSV. Maar als Feyenoord z'n dag niet heeft, kan het ook heel slecht spelen."

Toch hoeft Fortuna Sittard volgens Avsaroglu en Elshoff niet te rekenen op nog een overwinning in Rotterdam. "Het is verschrikkelijk voor Feyenoord dat ze zijn verslagen door PEC", aldus Elshoff. "Maar wat je vaak ziet, is dat ze de wedstrijd na zo'n teleurstelling er staan. Helemaal met De Kuip erachter. Dat verwacht ik voor de komende wedstrijd ook."

"Twee keer winnen in De Kuip is misschien ook wel wat veel gevraagd", denkt ook Avsaroglu. "Van Bronckhorst is ook een meester in het zorgen dat zijn ploeg kan pieken op het juiste moment. Hij kan zich echt goed voorbereiden op een specifieke wedstrijd."

Fortuna Sittard viert feest na de overwinning in De Kuip ANP

Net als vorig seizoen lijkt de beker de reddingsboei te worden voor Feyenoord. Mocht de ploeg Van Giovanni van Bronckhorst slagen in die missie, dan zou het de vierde prijs in vier jaar zijn. Veel beter kan haast niet.

"Volgens mij is het seizoen van Feyenoord nu al totaal mislukt", is Avasaroglu stellig. "Vooraf spraken ze uit dat ze zo lang mogelijk mee wilden doen om de titel. Als je dan al in december uitgeschakeld bent... En dan heb je natuurlijk ook nog de afgang tegen Trencin in de Europa League. Dat kan de beker niet redden."

Fortuna's hoogtepunt: 0-2 winen in De Kuip

Verslaggever Corné Hendriks blikt met doelpuntenmakers Lars Hutten en Ahmed El Messaoudi terug op de 0-2 zege van Fortuna Sittard bij Feyenoord.

Elshoff ziet het belang van de wedstrijd tegen Fortuna. "Als Feyenoord uit de beker vliegt en het seizoen zo zal afsluiten zou dat uitermate pijnlijk zijn. Dan is het seizoen in januari al klaar en doe je voor de rest alleen nog maar voor spek en bonen mee."

Een dergelijk doemscenario behoort tot de mogelijkheden. Maar waarschijnlijk is het niet, denkt Avsaroglu. "Fortuna-thuis hoeft natuurlijk niet lastig te zijn voor Feyenoord. Het kan ook gewoon een reguliere overwinning worden"

Elshoff: "Ik heb Fortuna afgelopen weekend gezien tegen De Graafschap (5-1 verlies, red.). Als ik Fortuna was, zou ik mij grote zorgen maken."

STER Reclame