NOS Nieuws

Hans de Boer (VNO-NCW) haalt hard uit naar Klaver en zijn CO2-heffing

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1 stevige kritiek geuit op GroenLinks-leider Jesse Klaver. De Boer beschuldigt de GroenLinks-leider van het verspreiden van nepnieuws als het gaat om het klimaat.

"Er wordt een beeld gecreëerd door Klaver en anderen dat de industrie de grootste vervuiler is en niks wil betalen", vindt VNO-NCW-voorzitter De Boer. Volgens hem strookt dat niet met de feiten.

De Boer: "De industrie is verantwoordelijk voor een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot, maar neemt straks een derde van de vermindering voor haar rekening en krijgt slechts een zesde van de duurzaamheidssubsidies".

Klaver creëert volgens de VNO-NCW-voorman tegenstellingen die er niet zijn. "Hij is straks verantwoordelijk voor 50.000 klimaatwerklozen", zei een geërgerde De Boer.

Initiatiefwet

Klaver presenteerde gisteren een initiatiefwet waarmee hij het bedrijfsleven wil dwingen extra te betalen voor de uitstoot van broeikasgassen.

GroenLinks dringt met de PvdA al langer aan op zo'n vervuilingsheffing. Volgens de partijen kunnen op deze manier de klimaatdoelen beter gehaald worden.

'Uitholling concurrentiekracht'

De Boer vreest dat met de extra CO2-belasting onder meer het Nederlandse staal duurder wordt. "En dan haalt de rest van de wereld wel zijn staal uit India of Vietnam, waar ze veel vervuilender te werk gaan. De CO2 die wij dan besparen gaat elders de lucht in."

Volgens De Boer holt Klaver de Nederlandse concurrentiekracht uit. "Straks mag hij als binnenstedelijke jongeman gaan uitleggen in de regio dat hij al die hardwerkende mensen werkloos heeft gemaakt."

Internationale aanpak

De Boer benadrukt dat bedrijven wel degelijk bereid zijn een bijdrage te leveren aan beheersing van het klimaatprobleem. Maar een bredere, internationale aanpak is volgens hem een betere oplossing. Daar kan dan het al bestaande systeem van uitstootrechten voor gebruikt worden, stelt De Boer.

Niet alle bedrijven staan overigens onwelwillend tegenover een CO2-heffing voor de industrie. Zo gaf Shell eerder deze maand al aan dat een heffing "best bespreekbaar is" onder bepaalde voorwaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl