NOS Nieuws

May's plan B: meer overleg in Brussel, vooral over backstop

Premier May's plan B bestaat eruit dat ze de voorwaarden van de zogenoemde backstop nogmaals met de EU gaat bespreken, na meer overleg met de Noord-Ierse partij DUP en de brexit-vleugel binnen haar eigen partij.

May lichtte vandaag het parlement in. Ze had een paar dagen de tijd om een alternatief plan in elkaar te zetten, nadat het Britse Lagerhuis de brexit-deal vorige week overtuigend had weggestemd. May houdt hiermee grotendeels vast aan haar oude plan. "Dat is opmerkelijk als je nagaat hoe groot haar nederlaag vorige week was", zegt correspondent Tim de Wit.

Premier May gaat steun zoeken van zowel het Lagerhuis als de EU:

May zoekt steun in Lagerhuis voor brexitplan B

Verder zei May tegen het parlement dat inwoners uit EU-landen die na de brexit in het Verenigd Koninkrijk willen blijven, geen registratiekosten van 65 pond hoeven te betalen. Er wonen zo'n drie miljoen buitenlanders afkomstig uit EU-landen in het VK.

De Britse premier wil nog steeds met haar belangrijkste tegenstander, Labour-leider Jeremy Corbyn, praten. Hij wil dat alleen als May publiekelijk het no-deal-scenario uitsluit, maar dat wil May niet.

De kans dat haar strategie gaat slagen, noemt De Wit heel klein, omdat de EU meerdere keren heeft gezegd niet opnieuw over de backstop te willen onderhandelen. "May probeert tijd te kopen, te vertragen. De datum van 29 maart komt steeds dichterbij. Ze hoopt dat hiermee de druk op haar politieke tegenstanders steeds groter wordt. Maar garanties heeft ze absoluut niet."

De brexit moet op 29 maart plaatsvinden.

Einddatum

De backstop is de garantieregeling waarmee de grens tussen de Ierse Republiek (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) na de brexit onder alle omstandigheden openblijft.

Tegenstanders van deze afspraken willen dat er voor de backstop een einddatum wordt afgesproken. Die is er nu niet. De backstop wordt van kracht als er na de overgangsperiode nog geen handelsakkoord is gesloten. Het komt erop neer dat dan heel het Verenigd Koninkrijk onderdeel van de douane-unie blijft, iets wat de brexiteers binnen Mays eigen partij per se niet willen.

In deze video wordt uitgelegd wat de backstop precies is:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl