Commissievoorzitter Juncker
NOS NieuwsAangepast

Juncker: kans op chaotisch vertrek door de Britten is toegenomen

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie roept de Britten na de stemming in het Britse Lagerhuis op om zo snel mogelijk duidelijk te maken hoe dat land nu verder denkt te gaan.

In een verklaring zegt hij dat hij met spijt kennis heeft genomen van het afwijzen van het brexit-akkoord dat de EU en de Britse regering in november overeengekomen waren. "De kans op een chaotisch vertrek van de Britten is deze avond toegenomen." De Europese Commissie zal de EU daar zo goed mogelijk op voorbereiden.

Juncker benadrukt opnieuw dat het compromis dat op tafel lag voor beide partijen het best mogelijke akkoord was en de enige oplossing voor een ordelijk vertrek van de Britten. Ook zegt hij dat de EU zich in de onderhandelingen tot het einde toe "creatief" en flexibel heeft opgesteld.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk stuurt een licht cryptische tweet de wereld in. Hij lijkt daarin een oproep te doen om helemaal af te zien van een brexit.

Premier May zal als ze morgen de vertrouwensstemming in het Lagerhuis overleeft, opnieuw naar Brussel gaan om met de EU-leiders te overleggen hoe het akkoord kan worden aangepast om het alsnog door het Britse parlement te krijgen.

Het Europees Parlement praat morgen in Straatsburg met EU-brexit-onderhandelaar Barnier en vicevoorzitter Timmermans van de Europese Commissie over de gevolgen van het Britse 'no'.

Rutte

Premier Rutte zegt dat hij de uitslag betreurt en respecteert. "Ondanks deze tegenslag betekent dit nog geen no-deal situatie. Hoe nu verder is aan VK", schrijft hij op Twitter.

Minister Blok zei bij Jinek dat de uitslag niet verrassend is, maar toch teleurstellend. "Dit kent alleen maar verliezers en is heel schadelijk voor de EU en het Verenigd Koninkrijk."

Hij vindt het van groot belang dat May nu met een nieuw voorstel komt. "Ik heb groot respect voor haar, omdat ze doorzet om een oplossing te vinden." Volgens de minister is de Nederlandse inzet om een harde brexit te voorkomen, maar moeten we daar toch rekening mee houden.

Ook de Nederlandse land- en tuinbouwsector heeft al een reactie gegeven. Die vreest dat er na het wegstemmen van de brexit-deal chaos ontstaat. "Voor sommige ondernemers zal de impact zo groot zijn dat er steun nodig is." LTO Nederland wil verder dat de Europese Commissie nu snel met noodmaatregelen komt om getroffen ondernemers te compenseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl