NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanslag op hotel Nairobi, veel nog onduidelijk

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is gistermiddag een aanslag gepleegd op een hotelcomplex. Het gaat om het luxe DusitD2-hotel. In het gebouw zijn ook kantoren en onder meer een bankfiliaal gevestigd.

De aanslag begon rond 15.00 uur met de ontploffing van drie auto's nabij de bank. Ook blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in de foyer van het hotel. Daarna trokken de terroristen al schietend door het hotel om zich vervolgens te verschansen.

Of de situatie inmiddels onder controle is, is niet duidelijk. Afgelopen nacht meldde een Keniaanse minister dat het veilig was, maar even later werden er toch weer schoten gehoord in het hotel.

Ook over het dodental is onduidelijkheid. Een politieagent spreekt tegen persbureau Reuters over vijftien doden, maar andere bronnen spreken dat tegen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er onder de doden een Amerikaan. Een medewerker van een mortuarium zegt dat er ook een Brit is omgekomen.

Chaotisch

Volgens journalisten en ooggetuigen was het urenlang chaotisch in en rond het hotel. Lange tijd waren er gewonden die niet konden worden weggehaald, vertelde een hulpverlener aan Reuters.

De islamitische terreurbeweging al-Shabaab uit Somalië heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Een woordvoerder van de terreurorganisatie zegt tegen Al Jazeera dat er zeker 47 "vijanden" zijn gedood in het complex.

Correspondent Koert Lindijer sluit niet uit dat het dodenaantal van al-Shabaab klopt. Tegelijk benadrukt hij dat de terreurgroep dodenaantallen bij aanslagen in het verleden regelmatig heeft overdreven.

Op eerste beelden is te zien dat een aantal auto's in brand staat en ook zijn explosies en geweervuur te horen:

Aanval op hotelcomplex in Keniaanse hoofdstad

"Vooral in de eerste tien minuten hebben ze als gekken geschoten", vertelde Lindijer. "Onder meer in de lobby. Daarbij zijn waarschijnlijk de meeste doden gevallen", aldus de correspondent, die het hotel kent van persconferenties. "Er zitten veel gangen in, je kunt er makkelijk verdwalen. Dat zal vluchtende mensen niet hebben geholpen."

 • Reuters
  In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een terroristische aanval geweest op een hotelcomplex. Een aantal auto's zijn afgebrand en er zijn ook geweervuur te horen. Terreurorganisatie Al-shabab heeft de aanslag opgeëist
 • Getty Images
  Na de aanval vluchtten mensen alle kanten op
 • Reuters
  Er zijn schoten gelost
 • Reuters
  Militairen omsingelen het hotel
 • Getty Images
  Een medewerkster van het hotel reageert geschokt
 • Reuters
  Mensen worden geëvacueerd

De Nederlandse ambassade in Kenia bevindt zich langs dezelfde hoofdstraat als het complex, de Riverside Drive. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlandse slachtoffers zijn.

De aanslag vond plaats op zo'n 2 kilometer van het winkelcentrum Westgate, waar in 2013 bij een soortgelijke aanslag door al-Shabaab 67 mensen om het leven kwamen.

In 2015 kwamen bij een andere aanslag van al-Shabaab op een universiteit in Garissa 147 mensen om. Die aanslag is nog altijd de bloedigste die de terreurgroep in Kenia heeft gepleegd.

'Het is geen amateurisme'

Al-Shabaab wil in het door burgeroorlogen verscheurde Somalië een kalifaat stichten. De terreurgroep pleegt geregeld aanslagen in Kenia vanwege de aanwezigheid van Keniaanse troepen in Somalië.

Tegelijk motiveert het de troepen, zegt Lindijer. Hij legt uit dat al-Shabaab op het moment in zwaar weer verkeert in Somalië. Er zijn interne strubbelingen, de VS bombardeert de groep veelvuldig en er is grondgebied verloren. Lindijer: "Zo'n aanslag geeft dan een enorme boost aan het moraal van de strijders."

Volgens Lindijer bereidt de terreurorganisatie aanslagen minutieus voor: "Met Westgate waren ze ook ruim een jaar bezig en het zou me niets verbazen als straks blijkt dat een ober in het hotel werkzaam was voor al-Shabaab. Het is geen amateurisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl