NOS NieuwsAangepast

Kenia: gijzeling nu echt afgelopen

De president van Kenia zegt dat de gijzelingsactie in een winkelcentrum in Nairobi nu echt voorbij is.

De islamitische "terroristen zijn verslagen" en er zijn 72 doden geborgen, zegt president Kenyatta. Onder de doden zijn 61 burgers, 5 gijzelnemers en 6 militairen en agenten. Elf mensen zijn gearresteerd.

Het dodental zal nog oplopen, want er liggen nog mensen onder het puin, aldus Kenyatta. Drie etages in het complex zijn ingestort. Het Rode Kruis meldde vanmiddag dat er 51 vermisten waren.

Geen explosies meer

De Keniaanse autoriteiten lieten al eerder weten de situatie onder controle te hebben, maar volgens correspondent Koert Lindijer lijkt dat nu ook echt te kloppen. "Er zijn sinds vanmiddag geen rookwolken meer gezien of explosies gehoord."

De terroristen van al-Shabaab bestormden het winkelcentrum zaterdagmiddag. Sinds die tijd werd het verschillende keren door militairen aangevallen in een poging het gebouw onder controle te krijgen.

Welke nationaliteiten de extremisten hebben is nog niet duidelijk. "De identiteit van de aanvallers wordt momenteel vastgesteld door forensische wetenschappers," zei Kenyatta. Vanaf morgen geldt in Kenia drie dagen van nationale rouw, kondigde hij aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl