Gijzeling op universiteit Kenia

Bij een terreuractie door de radicaal-islamitische beweging al-Shabaab op een universiteit in Kenia zijn 147 doden gevallen. De meeste van hen waren studenten, maar onder de slachtoffers waren ook twee beveiligers, een politieman en een militair.

79 studenten en medewerkers van de universiteit van Garissa raakten gewond. Iedereen die nog vermist was is terecht, zodat het aantal slachtoffers waarschijnlijk niet verder zal stijgen.

Er waren ruim achthonderd studenten aanwezig in het gebouw toen de terreuractie begon. Al met al heeft die dertien uur geduurd.

Al-Shabaab

Donderdagochtend vielen zeker vijf gewapende terroristen de universiteitscampus aan in de oostelijke stad Garissa. Ze gijzelden tientallen studenten en medewerkers. Verder gingen de terroristen van deur tot deur op de campus en schoten studenten die opendeden in koelen bloede dood. Ze waren gemaskerd en bewapend met kalasjnikovs en explosieven.

Volgens een woordvoerder van al-Shabaab zijn alle slachtoffers christenen. De moslims op de campus zouden ongemoeid zijn gelaten.

Ten minste vier van de terroristen zijn door de Keniaanse politie gedood. Ze waren behangen met explosieven, die ontploften toen agenten hen onder vuur namen, heeft de minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Een aanvaller is opgepakt toen hij probeerde te vluchten.

Het is de bloedigste aanslag die al-Shabaab tot nu toe in Kenia heeft gepleegd. In 2013 belegerde de terreurbeweging een winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi. Die actie kostte aan 63 mensen het leven.

Opvallend is dat de studenten woensdag gewaarschuwd waren voor een op handen zijnde aanslag. In de universiteit en op de campus waren aanplakbiljetten opgehangen met de oproep om voorzichtig te zijn. Studenten hebben tegen een Keniaanse nieuwszender gezegd dat ze dachten dat het om een grap ging.

STER reclame