ANP
NOS NieuwsAangepast

Man uit Landgraaf verdacht van dodelijke aanrijding geel hesje

Een vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf wordt verdacht van het doodrijden van een demonstrant in een geel hesje, vrijdagavond bij Visé, tijdens een blokkade van de snelweg E25 van Luik naar Maastricht. Dat heeft het parket in Luik bekendgemaakt. De man is nog niet aangehouden, hij was niet thuis toen de politie aan zijn deur kwam.

Eerder vandaag werd bekend dat de vrachtwagenchauffeur uit Dongen die zaterdagavond op verzoek van de Belgische justitie werd aangehouden, niets te maken heeft met de dodelijke aanrijding. De man is gisteren vrijgelaten.

Hij werd aangehouden op basis van verklaringen van ooggetuigen. Die hadden aan de politie doorgegeven hoe de vrachtwagen eruit zag. De truck werd zaterdag aangetroffen op een parkeerplaats.

Vrachtwagens verwisseld

Onderzoek van justitie in Luik heeft uitgewezen dat de aangehouden chauffeur gebruikgemaakt heeft van de ruimte die in de chaos ontstond om verder te rijden, de grens over. Uit camerabeelden is gebleken dat hij de eerste was die na de aanrijding de grens overstak.

De nu verdachte chauffeur heeft volgens de Belgische justitie vlak voor de grens een afslag genomen en de snelweg verlaten. Ook lijken de trucks van de twee mannen erg op elkaar, waardoor ze werden verwisseld. Nadat gebleken was dat de verkeerde man was aangehouden, trok de politie het kenteken na dat ooggetuigen hadden doorgegeven, en dat leidde naar de man uit Landgraaf.

Demonstranten in gele hesjes blokkeerden vrijdag de snelweg van Luik naar Maastricht. Personenauto's mochten doorrijden, vrachtwagens niet. Een vrachtwagen die toch wilde doorrijden, werd tegengehouden, maar reed door en reed daarbij een 50-jarige betoger aan, die ter plekke overleed. Het parket in Luik gaat ervan uit dat dat met opzet gebeurde. Ooggetuigen melden dat hij doorreed omdat zijn ruit zou zijn ingeslagen. Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl