Tweede zwarte doos Lion Air-toestel gevonden in Javazee
Op de zeebodem bij Java is de cockpitvoicerecorder gevonden van de in oktober verongelukte Lion Air-vlucht. Daarop staat de communicatie tussen de piloten van de rampvlucht, die kan mogelijk belangrijke aanvullende informatie opleveren over de oorzaak van het ongeluk. Bij de crash kwamen alle 189 passagiers en bemanningsleden om het leven.
Anderhalve week geleden zei een woordvoerder van de Indonesische luchtvaartmaatschappij nog dat de zoektocht naar de tweede zwarte doos van het ramptoestel was opgegeven. Maar nu is die dus toch gevonden volgens de dienst die het ongeluk onderzoekt. Op dezelfde plek als de cockpitvoicerecorder zijn ook menselijke resten gevonden.
Onder de modder
De afgelopen dagen was van de recorder een zwak signaal opgevangen; op een diepte van acht meter is hij gevonden, zegt een woordvoerder van de marine.
Volgens correspondent Michel Maas lag de zwarte doos op de zeebodem onder een dikke laag modder en is hij gevonden door duikers van de marine.
De andere zwarte doos, de flightdatarecorder, werd kort na het ongeluk al gevonden. Daaruit kwam naar voren dat de snelheidsmeter van de Boeing 737 MAX op zijn laatste vier vluchten niet werkte.
Cruciale informatie
"Wat erop staat is cruciaal", zegt Maas. "We weten wel ongeveer welk defect tot de ramp heeft geleid, er was apparatuur kapot, elektronica die ingrijpt als het vliegtuig te snel stijgt of daalt." Ook nu greep de computer in, maar het is niet duidelijk wat de piloot vervolgens deed en waarom.
"Het vliegtuig had al twee dagen problemen met deze apparatuur. Twee piloten op eerdere vluchten hadden die uitgezet en zijn veilig geland, maar de piloot van de rampvlucht heeft een gevecht met de computer geleverd en dat heeft hij verloren. Hopelijk komen we er door deze opnamen van de laatste minuten van de vlucht achter waarom hij deed wat hij deed."
Vlucht JT610 was onderweg van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka bij Sumatra. De twee maanden oude Boeing verdween kort na het opstijgen van de radar en stortte neer in de Javazee. Het is het ergste vliegtuigongeluk in Indonesië sinds 1997.