De betogers vinden dat de regering zelf corrupt is
NOS Nieuws

Guatemalteken betogen tegen uitzetten anticorruptiejagers VN

In Guatemala-Stad hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het besluit van president Morales om een anticorruptiecommissie van de Verenigde Naties de deur te wijzen. Ze zeggen dat het besluit bewijst dat de regering zelf corrupt is.

De betogers droegen op borden en spandoeken teksten als "Wij wijzen deze regering van corruptie af" en "Wij zijn tegen straffeloosheid".

De VN-commissie Cicig doet in het Midden-Amerikaanse land al elf jaar onderzoek naar corruptie op het hoogste niveau. Onlangs werd bekend dat ook president Morales en enkele familieleden onderwerp zijn van onderzoek. Daarop besloot Morales dat de commissieleden het land uit moeten. Volgens hem schendt de commissie onder meer de soevereiniteit van Guatemala.

Het besluit leidde internationaal en nationaal tot kritiek. Woensdag bepaalde het Hooggerechtshof dat de uitzetting niet mag doorgaan, maar Morales heeft nog niet gezegd of hij daaraan gehoor geeft.

Karaktermoord

De VN-commissie heeft in een brief aan VN-secretaris-generaal Guterres gereageerd op de kwestie. Ook als de leden worden uitgezet, zullen ze hun werk voortzetten, schrijft Cicig-leider Velásquez.

Velásquez zegt dat de leden de afgelopen tijd steeds vaker het slachtoffer zijn geworden van "karaktermoord en bedreigingen". Het verwijt dat ze de soevereiniteit van Guatemala schenden, verwijst hij naar het rijk der fabelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl