In Zwitserland is op de Schwägalp in het kanton Appenzell een hotel door een lawine getroffen. Meerdere auto's en een deel van het restaurant werden door de sneeuw bedolven. Zeker drie mensen raakten daarbij gewond.

Reddingsdiensten hebben met lawinehonden enige tijd naar slachtoffers onder de sneeuw gezocht, maar er werd niemand gevonden. In het hotel wordt ook niemand vermist, maar het was om uit te sluiten dat eventuele voorbijgangers onder de sneeuw bedolven waren geraakt.

In Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn door de hevige sneeuwval hele dorpen afgesloten van de buitenwereld. In drie regio's in Duitsland is de noodtoestand uitgeroepen. In Berchtesgaden zitten honderden mensen vast door de sneeuw.

Het leger is ingezet om te helpen daken en wegen sneeuwvrij te maken, maar ook om met rupsvoertuigen eten en medicijnen te brengen:

Leger maakt daken sneeuwvrij in Berchtesgaden

De daken dreigen in te storten onder het gewicht van meters sneeuw. Ook veel bomen staan op het punt om om te vallen door de zware sneeuw op de takken. Met pantservoertuigen op rupswielen hebben militairen de bewoners en medewerkers van een astmacentrum geëvacueerd.

Een omgevallen boom kostte in de buurt van München het leven aan een negenjarige jongen. Pas na 40 minuten werd ontdekt dat hij onder de boom lag en werden de reddingsdiensten ingeschakeld. Die konden zijn leven niet meer redden

In Beieren blijven de scholen dicht en zowel in Duitsland als in Oostenrijk rijden op verschillende trajecten geen treinen meer. Ook op snelwegen heeft het verkeer veel last van de sneeuw. Op de A8 en de A9 zaten honderden auto- en vrachtwagenbestuurders de hele nacht vast in een stilstaande file.

Het Rode Kruis deelde dekens uit om warm te blijven. In de file op de A8 kwam een vrouw om het leven. Medewerkers van het Rode Kruis vonden haar roerloos in haar auto toen ze de dekens kwamen ophalen.

In een ander deel van Beieren heeft een politieagent het leven van een baby gered door haar in zijn uniformjasje te wikkelen en in de politieauto te leggen. Voorbijgangers hadden de dronken moeder en haar veel te licht geklede baby in de sneeuw naast een voetpad gevonden.

Volgens de Duitse weerdienst is er in de afgelopen 20 jaar nog nooit zoveel sneeuw gevallen in zo'n korte tijd.

Zeker zeven doden

In Oostenrijk zijn sinds het weekend zeker zeven mensen omgekomen door de hevige sneeuwval. Het sneeuwt al dagen onafgebroken in de Oostenrijkse Alpen en het lawinegevaar neemt steeds verder toe. In grote delen van de Alpen geldt code rood en in de regio Salzburg is het lawinegevaar zelfs opgeschaald naar niveau 5. Dit is het hoogste niveau en komt zelden voor.

Ook zitten duizenden huishoudens in Oostenrijk zonder stroom door omgevallen bomen op elektriciteitsleidingen.

Twee Duitsers kwamen zondag in Vorarlberg om het leven toen ze in een lawine terechtkwamen en gisteren werd een 16-jarige Australisch-Duitse jongen voor de ogen van zijn ouders door een lawine meegesleurd. Ook kwamen twee skiërs om die bij een val in metersdiepe sneeuw terechtkwamen net als twee jonge sneeuwschoenwandelaars die maandag onder een lawinekegel werden gevonden.

Inwoners van Obertauern graven hun auto uit Edwin van den Berg / NOS

Ook zijn sinds zaterdag twee klimmers vermist en gisteren ontsnapten zes Duitse scholieren in Oostenrijk ternauwernood aan de dood toen ze door een lawine werden gegrepen en deels werden begraven. Ze wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Toch is het volgens de Oostenrijkse minister voor toerisme veilig in de meeste skigebieden. "Er is geen reden voor ongerustheid als mensen zich aan de regels houden en zich niet buiten de opengestelde pistes begeven."

Volgens de weersvoorspellingen houdt het extreme winterweer in de Oostenrijkse Alpen nog tot minstens midden volgende week aan.

Spitsbergen

Ook in andere delen van Europa zorgt sneeuw voor problemen. In Slowakije kwam een 37-jarige man om het leven door een lawine in het Mala Fatra-gebergte en in Tsjechië zitten 9000 huishoudens zonder elektriciteit vanwege gebroken elektriciteitsleidingen.

In Spitsbergen, 800 kilometer ten noorden van Noorwegen, zijn meer dan honderd mensen uit voorzorg geëvacueerd vanwege een storm en gevaar voor lawines. In het noorden van Noorwegen wordt gewaarschuwd voor lawines en ook de Zweedse meteorologische dienst waarschuwt voor storm en sneeuw in het noorden van het land.

STER reclame