NOS NieuwsAangepast

Wilders mag oud-minister Opstelten horen als getuige

Het proces in hoger beroep tegen PVV-leider Wilders gaat door. Het hof in Den Haag ziet geen aanleiding om het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren, wat Wilders had gevraagd. Wilders staat terecht in de 'minder Marokkanen'-zaak.

Wel wil het hof oud-minister Opstelten, voormalig OM-baas Herman Bolhaar en enkele hoge ambtenaren als getuige oproepen. Ook dat was een verzoek van Wilders. Volgens de PVV-leider heeft Opstelten zich persoonlijk bemoeid met de beslissing van het OM om hem te vervolgen voor de 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Ook de officier van justitie die besloot om voormalig D66-leider Pechtold niet te vervolgen voor een uitspraak over Russen mag worden gehoord. Pechtold zei begin vorig jaar, naar aanleiding van de leugen van toenmalig minister Zijlstra over zijn ontmoeting met de Russische president Poetin: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet." Zeven mensen deden daarop aangifte tegen Pechtold, maar de voormalig D66-leider maakte zich volgens het OM niet schuldig aan groepsbelediging.

Gesloten deuren

De getuigen in het proces-Wilders worden achter gesloten deuren gehoord. In een reactie op de uitspraak van het hof zegt de PVV-leider dat hij erg teleurgesteld is dat de zaak doorgaat. "Voor een drievoudige moord trekt de rechter drie dagen uit. Maar als je drie woorden uitspreekt sta je vijf jaar lang in een proces. Het is belachelijk dat ik hier moet staan."

De PVV-leider reageerde met gemengde gevoelens op de beslissing:

Wilders: positief dat het nu wel serieus onderzocht wordt

Wel is de PVV-leider blij dat de eventuele bemoeienis van oud-minister Opstelten serieus wordt onderzocht, hoewel hij het jammer vindt dat dat achter gesloten deuren gebeurt. "Dat is onbegrijpelijk en voor mij als verdachte een heel groot nadeel. Maar we zullen alles wat kan openbaar maken."

Ook Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops had gehoopt dat de zaak vandaag tot een einde zou komen. "Maar aan de andere kant: er wordt nu serieuzer naar de zaak gekeken dan de vorige keer. We verwachten met de aangekondigde onderzoeken te kunnen blootleggen wat precies de politieke inmenging is geweest."

Het OM herhaalt in een reactie wat het eind vorig jaar al zei over de vermeende inmenging van Opstelten. "De minister heeft geen bemoeienis gehad met deze vervolgingsbeslissing. Gevoelige strafzaken worden altijd gemeld aan de minister. De zaak-Wilders is een gevoelige zaak en daarover is de minister derhalve zoals gebruikelijk door middel van een ambtsbericht geïnformeerd."

Minder, minder

In 2016 werd Wilders door de rechtbank veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 aan zijn aanhangers vroeg of zij meer of minder Marokkanen wilden. Zijn publiek scandeerde daarop: "Minder, minder."

Extra onderzoek

Wilders ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. In mei vorig jaar wraakte hij in dat hoger beroep met succes drie rechters van het hof in Den Haag, omdat zijn verzoeken voor extra onderzoek waren afgewezen.

Zo wilde het hof toen geen onderzoek doen naar het besluit van het OM om toenmalig D66-fractievoorzitter Pechtold niet te vervolgen voor een uitspraak over Russen. Nu mag Wilders de officier van justitie die dat besluit nam dus wél horen.

Het hof begint op 25 juni aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. Op 11 oktober volgt de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl