EPA / NOS

De Nederlandse politie heeft in 2011 en 2012 de Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán anderhalf jaar lang afgeluisterd op verzoek van de FBI, bevestigen bronnen aan de Volkskrant. De Amerikanen vertelden de Nederlandse politie pas na de operatie dat het hen om El Chapo te doen was geweest.

Door de afluisteroperatie hoorde de Amerikaanse federale politiedienst voor het eerst in jaren de stem van El Chapo. Ook leverden de taps een compleet beeld op van de criminele organisatie die de Mexicaan leidde.

BlackBerry

De operatie werd in gang gezet dankzij een informant uit de organisatie: een IT-specialist die een BlackBerry-netwerk voor het kartel had opgericht. BlackBerry's waren populair onder criminelen, omdat berichten en gesprekken konden worden versleuteld.

De IT'er gaf de FBI toegang tot het netwerk, waarna de politiedienst op zoek ging naar een land waar de server kon worden geplaatst. De Verenigde Staten waren zelf geen optie, onder meer vanwege de strenge voorwaarden waaronder mag worden getapt. De server stond even in Canada, maar de strenge privacywetgeving in het land dwarsboomde de operatie.

Rol Nederland

Nederland bood uitkomst: vanwege de goede samenwerking met de VS en de soepele omgang met tapverzoeken, werd de server in een datacentrum van Leaseweb geplaatst, even buiten Haarlem. Een specialistisch team van de politie werd vervolgens ingezet om de informatie te tappen.

Honderden telefoontjes die El Chapo pleegde met zijn handlangers werden zo afgeluisterd. Volgens een bron hoorde de FBI voor het eerst in meer dan vijf jaar de stem van de drugsbaas.

De Nederlandse politie was maar gedeeltelijk op de hoogte van het doel van het afluisterverzoek. De FBI zou hebben geadviseerd de server nog even in de lucht te houden, "anders gaan er wat mensen dood in Mexico".

Er werd niet gezegd dat het de Amerikanen om El Chapo te doen was. Pas na de operatie, op 14 januari 2013, kwamen twee FBI'ers naar het Landelijke Parket in Rotterdam en legden ze uit wat de operatie had opgeleverd.

Proces

In november begon in de VS het proces tegen El Chapo, een van de grootste drugsbazen ooit. Hij stond aan het hoofd van het Sinaloa-kartel, dat goed is voor de helft van de drugshandel naar Amerika. In dat land werd sinds eind jaren 80 jacht op hem gemaakt.

De drugsbaron werd meermaals gearresteerd en ontsnapte ook meerdere keren. In 2015 deed hij dat door middel van een anderhalve kilometer lange tunnel die door handlangers was gegraven.

Bekijk hier de video: wie is El Chapo?

El Chapo voor de rechter, wie is hij?

STER reclame