Reuters

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán ontsnapte door een tunnel uit de zwaarbeveiligde gevangenis in de buurt van Mexico-stad. De tunnel begon in zijn cel en kwam uit onder een huis in aanbouw, ongeveer anderhalve kilometer buiten de gevangenis.

Guzmán werd goed in de gaten gehouden door de beveiligingscamera's, zegt correspondent Marc Bessems. Toch glipte hij even uit het zicht van de beveiligers. "Om 20.52 uur was op bewakingscamera's te zien dat Guzmán naar de wasruimte ging in zijn cel 20 op gang 2. Toen hij langere tijd niet werd gezien gingen de bewakers kijken en zij ontdekten de ingang van de tunnel."

Megatunnel

De ingang was een tunneltje van zo'n 50 centimeter hoog. Dat kwam uit op een megatunnel, zegt Bessems. "In die tunnel van 1 meter 70 hoog lag een rails met daarop een wagentje met een motor. Daarmee kon hij naar het einde van de tunnel rijden. De tunnel eindigde in een huis waar bouwvakkers aan het werk waren. Maar de bouwvakkers waren niet met het huis bezig, in werkelijkheid waren ze met de aanleg van de tunnel bezig."

Volgens Bessems komt El Chapo uit een eenvoudige boerenfamilie. "El Chapo is geen professor, maar met zijn boerenslimheid wist hij een kleine drugsorganisatie uit te bouwen tot de grootste criminele organisatie van Mexico. 

En dat deed hij onder meer door het aanleggen van tunnels om drugs van Mexico naar de Verenigde Staten te smokkelen. En geen kleine, simpele tunnels. Het gaat om hele ingenieuze tunnels, hoogstandjes van ervaren ingenieurs." 

AFP
Massale zoektocht naar ontsnapte drugsbaas

De Mexicaanse politie is een massale klopjacht begonnen om de ontsnapte topcrimineel te pakken. Achttien mensen worden ondervraagd in verband met de ontsnapping. Naar aanleiding van de ontsnapping zijn vluchten van en naar een nabijgelegen vliegveld opgeschort.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Guzmán uit een zwaarbeveiligde gevangenis weet te vluchten. Nadat hij in 1993 in Guatemala was gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te komen. Hij werd weggevoerd in een wasmand, nadat hij gevangenisbewaarders had omgekocht.

Hij wist dertien jaar lang uit handen te blijven van de politie dankzij onder meer een ondergronds vluchtgangenstelsel. In 2014 werd Guzmán weer opgepakt.

"Een kenmerk van zijn organisatie is dat hij altijd iedereen weet om te kopen. Hij heeft hoge contacten. Je kunt een gevangenis nog zo streng beveiligen, maar als er corruptie in het spel is... waarschijnlijk is er nu ook zoiets aan de hand", zegt Bessems.

STER reclame