Op losgeraakte containers springen in de zee 'was wel heftig'

time icon
Jaring Rispens
Geschreven door
Paulus Houthuijs
redacteur Online

Het was gevaarlijk, zegt schipper Jelle Bos, maar het moest gebeuren. Hij stond vanmiddag aan het roer van de sleepboot op de Waddenzee waarvanaf een berger op losgeraakte containers sprong. Met windkracht 8.

Twee aan elkaar gebonden containers van de MSC Zoe waren afgedreven door het stormachtige weer. De volledige inhoud dreigde in zee te belanden. "Niemand wil toch dat die containers stranden?", zegt Bos aan de telefoon. Dus sprong zijn collega-berger André Bosch op de metalen containers tussen de golven.

Het lukt hem uiteindelijk een kabel aan de containers vast te maken en het gevaarte naar de kant te slepen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Berger springt op drijvende containers in onstuimige Waddenzee

Op de Facebookpagina van de NOS worden de bergers helden en kanjers genoemd. Bos blijft er nuchter onder: "Dit is ons werk. Alleen komt het nu in het nieuws." Desondanks geeft de schipper toe dat deze actie wel uitzonderlijk was. "Het was wel heftig, vooral omdat de sleepkabel twee keer was gebroken."

Dat was gevaarlijk, zegt Bos. Tijd om daar dieper op in te gaan heeft hij niet. Hij gaat weer terug de Waddenzee op. "Een debat in de Tweede Kamer gaat dit probleem niet oplossen. Deze dingen moeten aangepakt worden", sluit hij af. De man die op de containers was gesprongen had überhaupt geen tijd om vragen te beantwoorden.

Opengescheurd

De twee containers waren onderdeel van vijf op de Engelsmanplaat aangespoelde containers. Door het stormachtige weer, de windsnelheden liepen op tot 100 kilometer per uur, waren de twee losgeraakt en afgedreven. Rijkswaterstaat had de hulp van bergingsbedrijven BMS en BDS ingeschakeld om de containers naar de haven te slepen.

De sleepactie is gelukt, maar de containers zijn niet heel gebleven. Op foto's van NOS-verslaggever Jeroen de Jager is te zien dat de opengescheurde containers uit het water zijn getakeld in de haven van Lauwersoog. Een deel van de lading dobbert rond bij de kade.

Swipe voor de tweede foto:

Ondanks de harde wind lijkt het vooralsnog mee te vallen met de hoeveelheid puin dat aanspoelt aan de kust, zeggen zowel Waterschap Friesland als Veiligheidsregio Friesland. Vooraf werd gedacht dat er extra veel troep op de stranden zou belanden.

Overigens werd er op meerdere plekken wel melding gedaan van aanwaaiend plastic en piepschuim. Ook vandaag raapten buurtbewoners rommel van de stranden.

Hoe het schip MSC Zoe vorige week 291 containers kon verliezen, is nog steeds niet helemaal duidelijk.

STER Reclame