Aangespoelde spullen op Schiermonnikoog
NOS NieuwsAangepast

240 overboord geslagen zeecontainers gelokaliseerd, nog 41 zoek

Het containerschip MSC Zoe heeft in totaal 281 containers verloren toen het tijdens een storm in de nacht van dinsdag op woensdag bovenlangs de Waddeneilanden voer. Daarvan zijn er volgens Rijkswaterstaat inmiddels 240 gelokaliseerd of aangespoeld. 18 zijn er aangespoeld, 222 liggen op de zeebodem en 41 zijn er dus nog zoek. Mogelijk liggen die ook op de bodem.

De afgelopen dagen heeft zowel Rijkswaterstaat als rederij MSC met sonarboten zoveel mogelijk containers pogen te lokaliseren. Het is nog niet duidelijk hoe de containers die nog op de zeebodem liggen, moeten worden geborgen.

MSC Zoe verloor de zeecontainers tijdens een storm in de nacht van dinsdag op woensdag toen het bovenlangs de Waddeneilanden voer op weg naar de Duitse stad Bremerhaven.

Hoewel de Duitse autoriteiten direct na het incident meldden dat er zeker 277 containers overboord waren geslagen, was het lang onduidelijk hoeveel containers er precies misten. Na inspectie van het schip komen de kustwacht en Rijkswaterstaat tot het aantal van 281.

De MSC Zoe, die nu ligt aangemeerd in Bremerhaven, had in totaal zo'n 8000 containers aan boord. Veel spullen en rommel uit de overboord geslagen containers spoelden aan op de stranden. Zaterdag was dit grotendeels opgeruimd.

Rederij MSC zei gisteren bereid te zijn alle kosten te vergoeden die worden gemaakt om het afval op te ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl