NOS Voetbal

PSV-directeur Gerbrands: 'Van Bommel wordt absolute topcoach in Europa'

Gerbrands: 'Van Bommel wordt absolute topcoach in Europa'

Mark van Bommel heeft in zijn eerste half jaar als hoofdcoach van PSV grote indruk gemaakt op algemeen directeur Toon Gerbrands. Die laat bij het trainingskamp van de club in Qatar weten dat Van Bommel in zijn ogen hard op weg is naar de absolute top.

"Ik heb nogal wat trainers meegemaakt van naam, dus ik kan een redelijke vergelijking maken. Mark heeft 't in zijn genen om een internationale topcoach te worden", zegt Gerbrands, die eerder met Louis van Gaal, Dick Advocaat en Ronald Koeman werkte.

'Goed spelconcept'

Gerbrands: "Hij wil van iedereen leren, heeft een goed spelconcept, maakt jongens beter en presteert ook. Mark heeft door dat hij in dit vak een aantal jaar hard moet werken om een absolute topcoach te worden in Europa. Ik denk dat hij dat gaat worden."

Pro Shots
Mark van Bommel op het trainingsveld

PSV won onder Van Bommel zestien van zijn zeventien eredivisiewedstrijden en maakte daarin zestig doelpunten. In de beker en de Champions League werden de Eindhovenaren uitgeschakeld.

"Zestien van de zeventien wedstrijden winnen, dat heb ik nog nooit meegemaakt", gaat Gerbrands verder. "We hebben ons redelijk geprofileerd in de Champions League en een paar jongens (Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Denzel Dumfries) hebben Oranje gehaald, dus ik ben uitermate tevreden."

Met knipoog trekt Gerbrands boetekleed aan

Alleen in het bekertoernooi zakte PSV door het ijs: er werd verloren van RKC Waalwijk. Gerbrands baalt er nog steeds van: "In blessuretijd stonden we nog voor. Maar het zal wel aan mij liggen..."

Hoezo dan? "Nou, ik ben nu vijf jaar bij PSV en in die vijf jaar hebben we de beker nog nooit gewonnen."

PSV-directeur over blamage in beker: 'Dat kwam waarschijnlijk door mij'

Er was afgelopen zomer even paniek bij PSV toen technisch directeur Marcel Brands, trainer Phillip Cocu en nog een paar jeugdtrainers vertrokken. Gerbrands: "Maar dat heb ik niet uitgestraald. Iedereen zegt dat wij de rust hebben bewaard, maar er waren echt wel momenten dat ik dacht: hoe gaan we dit oplossen?"

PSV houdt zich niet bezig met mensenrechten

Toen Van Bommel nog speler was van Bayern München ging hij vaak op trainingskamp naar Qatar. Dat beviel hem zo goed, dat hij deze zomer al snel voorstelde om daar ook met PSV heen te gaan.

Gerbrands stemde in ("het is perfect hier"), zonder daarbij de discussie rond de mensenrechten in Qatar in acht te nemen. "Dat heb ik lang geleden achter me gelaten. Als volleybalcoach moest ik ook naar Cuba en Korea. Daar valt allemaal iets van te vinden, maar dan kun je nergens meer naartoe."

PSV is in Qatar: 'Mensenrechten? Nee, niet mee bezig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl