PSV-trainer Mark van Bommel en Ajax-coach Erik ten Hag
NOS Voetbal

Titelstrijd PSV-Ajax: 'Ajax heeft in de breedte iets meer kwaliteit'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

Details. Hoe vaak zal dat woord de komende dagen, weken of zelfs maanden door het hoofd spoken van Mark van Bommel en Erik ten Hag?

De tactiek bij Ajax staat vast. De patronen zitten erin bij PSV. Beide ploegen hebben een prima eerste helft van de competitie achter de rug. Het verschil is dan ook slechts twee punten. Het doelsaldo gelijk. De nadruk tijdens de trainingskampen zal dus liggen op het toverwoord in de strijd om de titel: details.

De twee concurrenten zijn dit weekend begonnen met de tweede competitiehelft. Koploper PSV vertrok vrijdag naar Doha in Qatar, concurrent Ajax vloog een dag later naar Orlando, Florida.

'Min of meer gelijkwaardig'

"Je kunt zeggen dat PSV en Ajax min of meer gelijkwaardig zijn. En dus zal het in de titelrace om details gaan", zegt NOS-verslaggever Joep Schreuder. Een aantal van die details nemen we door met Schreuder, FOX Sports-analist Kenneth Perez en trainer Gertjan Verbeek.

September 2018: Steven Bergwijn en Frenkie de Jong in duel

"Stel: PSV-aanvoerder Luuk de Jong raakt geblesseerd", trapt Schreuder af. "Dat kan zeker het verschil maken", vult Perez aan.

Perez: "Denk De Jong en bijvoorbeeld Hirving Lozano weg en PSV heeft een groter probleem dan wanneer bij Ajax Kasper Dolberg en Hakim Ziyech wegvallen. Die brengen dan Klaas-Jan Huntelaar en David Neres."

Verbeek: "Blessures en schorsingen kunnen van invloed zijn. Ik denk dat Ajax in de breedte iets meer kwaliteit heeft." Perez: "Mogelijke blessures gaan het verschil maken tussen Ajax en PSV."

Opvallende details

Schreuder: "Maar het kan ook om opvallende details gaan: Ziyech die van de trap valt of Lozano die over de stoep struikelt. Een huurling die juist tegen Ajax of PSV alles geeft. Of een bal die tijdens een aanval op het veld wordt gegooid door het publiek..."

Verbeek: "Klopt, klopt. Dat kan in zo'n seizoen allemaal een rol spelen."

Schreuder: "Maar ook: doelsaldo. Stel dat een club al gedegradeerd is en ze laten het lopen tegen Ajax of PSV." Perez: "En: kunnen ze het opbrengen om ieder duel zoveel mogelijk goals te maken?"

Verbeek: "In het begin van het seizoen had ik nog weleens commentaar op Ajax, dat ze de teugels lieten vieren na een paar goals. Maar Ajax heeft nu ingezien dat doelsaldo, dat van beide clubs nu precies gelijk is, ook heel belangrijk kan zijn. Het is een punt extra."

Perez: "En niet te vergeten: eventuele rode kaarten." Schreuder: "Matthijs de Ligt die al na tien minuten al dan niet onterecht rood krijgt, na een fout moment van de VAR, uit tegen Feyenoord..."

31 maart: de kraker

Een grote stap naar het landskampioenschap kan worden gezet op zondag 31 maart. Dan trappen om 16.45 uur de enig overgebleven titelkandidaten in de Johan Cruijff Arena af voor een zeer waarschijnlijk kolkend gevecht. Perez: "Ik denk dat de titelstrijd in die wedstrijd beslist wordt."

Verbeek: "Die wedstrijd, daar draait het echt om. Wie weet het duel, ondanks mogelijk slecht spel, toch te winnen? Die wedstrijd kan op detailniveau beslist worden."

Perez: "Alleen tegen Feyenoord kunnen beide clubs tegen puntverlies aanlopen. De andere teams zijn vele malen minder."

Belangrijke interlands

Maar ook in de aanloop naar de kraker zijn er facetten die de strijd om het kampioenschap kunnen beslissen. Zo speelt het Nederlands elftal een week voor Ajax-PSV twee EK-kwalificatiewedstrijden: thuis tegen Wit-Rusland en thuis tegen Duitsland.

Schreuder: "Stel dat Steven Bergwijn of Daley Blind daar geblesseerd raakt." Verbeek: "Maar je kunt het ook positief inzien. Als er gewonnen wordt, nemen ze een enorm positief gevoel mee. Datzelfde geldt voor Ajax in de Champions League. De return tegen Real in Madrid is op 5 maart. Als Ajax succes boekt, krijgt de ploeg enorm veel energie voor de rest van het seizoen."

"En ik wil er nog een detail aan toevoegen", zegt Verbeek. "De transferperiode. Spelers van beide ploegen hebben gezegd niet tussentijds te vertrekken, maar stel dat dit toch gebeurt? Dat kan voor onenigheid in de kleedkamer zorgen."

Too close to call?

Schreuder: "En zelfs als de onderlinge wedstrijd en alle eerder genoemde details niet beslissend zijn geweest, het nog steeds too close to call is, dan kan het op de slotdag beslist worden." PSV gaat dan op bezoek bij AZ, Ajax treft thuis FC Utrecht.

Schreuder: "Dan kan het zelfs zo zijn dat Dick Advocaat (trainer van Utrecht, red.) op z'n 72ste nog een prominente rol kan spelen in het kampioenschap van PSV..."

De komende eredivisieduels van PSV en Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl