Diego Lainez viert een treffer voor América
NOS Voetbal

Meesterscout De Visser: 'Ajax-doelwit Lainez niet de nieuwe Messi, wel supertalent'

Na het aantrekken van Lisandro Magallán doet Ajax een poging om nog een Latijns-Amerikaan aan de selectie toe te voegen: de 18-jarige Diego Lainez. Her en der wordt hij de 'Mexicaanse Messi' genoemd. Overdreven, vindt meesterscout Piet de Visser.

"Ik heb ze allemaal gezien, de nieuwe Messi's", zegt De Visser. "Ook de echte, toen hij 13 was. Aan dat niveau kunnen deze jongens niet tippen. Met Messi is niemand te vergelijken. Een speler als Messi wordt één keer in heel veel tijd geboren."

'Veel kwaliteiten, maar nog speels'

De Visser was er afgelopen jaar bij toen Lainez op 17-jarige leeftijd schitterde op het prestigieuze jeugdtoernooi in Toulon. De buitenspeler scoorde twee keer en werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Mexico verloor de finale van Engeland.

"Hij is een supertalent", zegt De Visser. "Een speler met veel techniek en snelheid, met veel kwaliteiten en mogelijkheden. Hij is nog wel wat speels, nog niet zo sterk en moet nog wat effectiever worden. Hij kan linksvoor, rechtsvoor en op tien staan. Al is hij meer een dribbelaar. Vanaf de vleugels is hij levensgevaarlijk."

  • AFP
    Diego Lainez
  • Getty
    Diego Lainez in het shirt van America

Lainez speelde eerder voor Mexico op het WK Onder-17 in 2017 (achtste finales) en afgelopen jaar werd hij met Mexico tweede op het Concacaf-kampioenschap. In september speelde hij zijn eerste interlands voor het A-team van Mexico. Met zijn club América werd hij in december kampioen van Mexico.

Volgens De Visser heeft Lainez bij een eventuele overgang naar Ajax wat tijd nodig, maar komt het uiteindelijk goed. "Hij gaat het wel maken bij Ajax. Maar ze moeten hem rustig brengen. Het is een goede zaak als ze hem nu al halen, dan kan hij worden klaargestoomd en er volgend seizoen staan. Als opvolger van David Neres bijvoorbeeld."

Past Magallán bij Ajax?

Over aankoop Magallán kan De Visser geen afgewogen oordeel vellen. "Want dat doe ik alleen over spelers die ik live heb zien spelen. Ik weet wel dat het een speler is met karakter. Een echte verdediger. Hij zal tijd nodig hebben om te wennen aan de stijl van Ajax, om de opbouw onder de knie te krijgen."

Lisandro Magallan

David Endt zag Magallán meerdere keren in actie dit seizoen, onder meer in de door Boca Juniors verloren finale van de Copa Libertadores. De sportschrijver, columnist en commentator vraagt zich af of de 25-jarige Argentijn past bij Ajax.

"Bij Ajax speel je zeker in de Nederlandse competitie met veel ruimte in de rug", zegt Endt. "Dat vereist gevoel voor positie. Dat wordt wennen voor hem. Kan hij dat? In de Copa Libertadores heb ik hem wat dat betreft ook wel uit balans gezien."

'Tagliafico heeft zich ook offensief bewezen'

"Magallán is een goede verdediger, sterk in de lucht, betrouwbaar, stabiel, fysiek sterk, niet supersnel, goed in de duels", vervolgt Endt. "Hij moet, denk ik, de opvolger van Matthijs de Ligt worden als die na dit seizoen vertrekt, maar verwacht geen De Ligt. Die is exceptioneel."

Aan de andere kant stond Nicolás Tagliafico, die een jaar geleden overkwam van Independiente, ook niet bekend om zijn aanvallende kwaliteiten, weet Endt. "En hij heeft zich inmiddels ook offensief bewezen. Magallán is pas 25, jong genoeg om te leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl