Deelnemers aan de gelehesjesdemonstratie van zondag in Parijs EPA

De Franse regering wil deelnemers aan niet-aangekondigde demonstraties strenger straffen. Premier Philippe zei dat in een reactie op het oplaaien van de gelehesjesprotesten het afgelopen weekend. In Parijs drongen gele hesjes met geweld een ministerie binnen. Ook werden een chique wijk barricades opgeworpen en in brand gestoken.

"De regering wil de wet moderniseren", zei Philippe op TF1. Ook het meedoen aan een niet-aangemelde demonstratie en het dragen van een bivakmuts bij demonstraties worden strafbaar.

Een uitgebrande auto na het gelehesjesprotest van zondag in Parijs AFP

De nieuwe wet kan volgens Philippe in februari door het parlement worden behandeld. Over de aard van de nieuwe straffen liet hij zich niet uit. Hij zei wel dat een wet tegen geweld rond voetbalwedstrijden als voorbeeld dient. Die biedt de mogelijkheid om overtreders een stadionverbod op te leggen.

Philippe zei ook dat "vandalen" die tijdens gelehesjesprotesten winkels hebben geplunderd en vernielingen hebben aangericht, gedwongen worden om de schade te vergoeden.

Premier Philippe in de studio van TF1 AFP

Komende zaterdag worden in verband met nieuwe gelehesjesdemonstraties in Parijs 5000 agenten opgeroepen. In de rest van Frankrijk gaat het om nog eens 75.000.

De Franse gele hesjes krijgen steun van de Italiaanse vicepremier Di Maio. Op het blog van zijn Vijfsterrenbeweging schrijft hij dat politiek in Frankrijk net als die in Italië doof is voor de noden van de burgers. Daarom moeten die hun stem verheffen, schrijft hij.

STER reclame