Gele hesjes slaags met politie in Parijs AFP

In Parijs en andere Franse steden zijn gele hesjes weer de straat op gegaan. In de hoofdstad gaat het om een paar duizend demonstranten, melden Franse media.

Op een brug bij de Assemblée Nationale raakten demonstranten slaags met de gendarmerie. Voor het hoofdkantoor van het Franse persbureau AFP riepen demonstranten slogans gericht tegen de media. En een stuk verderop ging een auto in brand. President Macron heeft het geweld veroordeeld.

Bekijk hieronder in vier video's waarom de gele hesjes protesteren en zie de onrust in Parijs. In de eerste video zie je hoe agenten op een brug belaagd worden. Een van de agenten wordt door een man meerdere malen geslagen. Uiteindelijk laten de demonstranten de agenten gaan:

Ook in Marseille, Bordeaux, Lyon en Toulouse demonstreerden gele hesjes. In onder meer Rouen en Caen werd traangas ingezet, melden aanwezigen.

Het is de achtste keer dat de beweging op een zaterdag protesteert. Voorafgaand aan deze 'acte 8' schreven gele hesjes aan president Macron dat ze bereid zijn "nog verder" te gaan.

Koopkracht

Ze willen meer koopkracht en zijn het oneens met hervormingen van het Elysée. Eerder deed Macron onder meer de toezegging dat de minimumlonen met 100 euro per maand omhooggaan.

Oorspronkelijk wilden de demonstranten af van duurdere brandstof. Begin december werd de verhoging van de brandstofbelasting op de lange baan geschoven.

Waren de gele hesjes halverwege november nog met honderdduizenden op straat, nu is hun aantal sterk afgenomen.

STER reclame