Actrice Sandra Oh en acteur Andy Samberg presenteren de 76ste Golden Globe Awards AFP

Meer kleur, minder politiek bij Golden Globes 2019?

time icon

In Los Angeles worden vannacht de Golden Globes uitgereikt. Vorig jaar draaide het jaarlijkse filmprijzengala volledig om #MeToo. Iedereen was in het zwart gekleed, als statement. Dit jaar mag het allemaal wat luchtiger van presentatoren Andy Samberg en Sandra Oh.

Iets zeggen over Trump (die vorig jaar keihard werd aangepakt tijdens de uitreiking)? "Daar ben ik helemaal niet in geïnteresseerd", zei de Canadese actrice Oh onlangs in een interview met The Hollywood Reporter. "Ik wil focussen op werkelijke verandering."

Zoals het feit dat vier van de tien nominaties voor beste film een gekleurde regisseur hebben - een record voor de Globes. Blockbuster Black Panther en de romantische komedie Crazy Rich Asians zijn er twee van. De eerste Hollywoodproducties met respectievelijk een vrijwel volledig zwarte en Aziatische cast.

Genomineerd voor de Golden Globe Awards

Beste dramafilm Beste komedie/musical
BlacKkKlansman Crazy Rich Asians
Bohemian Rhapsody The Favourite
If Beale Street Could Talk Green Book
A Star is Born Mary Poppins Returns
Black Panther Vice

Volgens Oh, de eerste Globes-presentator van Aziatische afkomst, werd er binnen de gemeenschap veel gehuild om Crazy Rich Asians. "Omdat jezelf op het grote scherm zien heel emotioneel is, als je niet eens besefte dat je zo veel verdriet had dat dit nooit eerder was gebeurd."

Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië bleek dat in 2016 slechts drie procent van de grote Hollywoodproducties naar acteurs van Aziatische komaf ging.

Inmiddels worden er steeds meer films geproduceerd met een diverse cast. En dat dus is terug te zien op de Globes-nominatielijst voor beste film. Daarentegen zijn de personen op de pagina van kanshebbers voor beste actrice nog overwegend wit. Van de tien genomineerde actrices heeft er één een Aziatische achtergrond. Drie van de tien mannen op nominatielijst voor beste acteur hebben een gemengde etniciteit.

Zo'n verkiezing is een politieke situatie waar enorm veel voor wordt gelobbyd.

Julius Koetsier

Er is dus wel al iets veranderd, maar de filmindustrie is nog geen precieze afspiegeling van de maatschappij, zegt ook filmjournalist Julius Koetsier. Dat heeft volgens hem twee kanten. "Als een awardshow in theorie de beste acteurs uitkiest en er is niet genoeg diversiteit, dan ligt dat niet zozeer aan de verkiezing. Maar aan de andere kant weten we allang dat het niet alleen maar gaat om kwaliteit. Zo'n verkiezing is een politieke situatie waar enorm veel voor wordt gelobbyd."

De jury van de Golden Globes is de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Een non-profitorganisatie met 90 leden van internationale filmjournalisten die wonen in de staat Californië. In het verleden is er kritiek geweest op deze jurygroep. Bijvoorbeeld dat er sprake zou zijn van vriendjespolitiek bij het opstellen van de nominaties.

A Star is Born wordt gezien als de grootste kanshebber van vannacht. Bradley Coopers remake van de gelijknamige film uit 1937 is in vijf categorieën genomineerd. Hijzelf maakt kans op de prijs voor beste acteur en beste regisseur. Zijn tegenspeler Lady Gaga maakt ook kans op twee Globes. Een voor beste actrice en een voor beste nummer.

Een overzicht van alle nominaties staat op de website van de Golden Globes. De uitreiking begint om 02.00 uur Nederlandse tijd en duurt naar verwachting tot 05.00 uur.

STER Reclame