Hollandse Hoogte | Kees van de Veen

Honderden vrijwilligers, vissers en militairen zijn vandaag opnieuw aan de slag gegaan op de Wadden. Ze gaan zowel de stranden als de wateren ontdoen van plastic en spullen uit de overboord geslagen containers van de MSC Zoe.

Zo'n 400 vrijwilligers zijn momenteel aanwezig op de stranden en duinen van Terschelling. Dat zijn er misschien wel iets te veel, want volgens een woordvoerder van de burgemeester is al het grote spul al opgeruimd. "We gaan nu kijken wat er is aangespoeld en dan groepjes inzetten op plaatsen waar dat nodig is." Voor zondag staat er al geen opruimactie meer gepland.

Veel hulp bij schoonmaak Waddeneilanden

Naar Schiermonnikoog gaan vandaag meer dan duizend mensen. Om 12.30 uur vaart er een extra boot, want niet iedereen paste op het eerste veer, meldt RTV Noord. Volgens Ger van Langen, directeur van Rederij Wagenborg, worden er "extreem veel meer mensen dan normaal" overgezet.

Ameland

Ook op Ameland wordt het strand verder opgeruimd, al gaat het ook niet meer om grote hoeveelheden. Vannacht is er volgens de gemeente veel minder afval aangespoeld. Dat neemt niet weg dat sommige vrijwilligers al vroeg aan de slag gingen:

Tientallen militairen hervatten vandaag ook het schoonmaakwerk op Schiermonnikoog. Daar werd op het strand de giftige stof benzoyl-peroxide aangetroffen. De militairen maakten al zo'n drie kilometer strand schoon.

Zeehondencentrum Pieterburen organiseert een boottocht om het Rif, het gebied tussen Ameland en Schiermonnikoog, op te ruimen. Rijkswaterstaat houdt een opruimactie op de onbewoonde eilanden Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin.

Vissers

Ook vissers helpen mee. Zij wijzen erop dat de troep door de overboord geslagen containers gevaarlijke situaties oplevert voor vissersschepen, vooral voor kleine garnalenvissers.

NOS-verslaggever Marc Robin Visscher sprak vanochtend verschillende vissers die met boten uit onder meer Harlingen en Lauwersoog de zee opgaan om de ronddrijvende spullen uit het water te halen.

STER reclame