NOS Nieuws

Shutdown: Trump dreigt met noodtoestand, beveiligers vliegvelden VS massaal ziek

Beveiligers op Amerikaanse vliegvelden melden zich massaal ziek nu de overheid deels 'op slot' is en honderdduizenden ambtenaren niet betaald krijgen. De beveiligers op luchthavens moeten doorwerken tijdens de gedeeltelijke 'shutdown', maar op vier grote luchthavens hebben honderden zich deze week ziek gemeld, melden Amerikaanse media.

Op de internationale luchthaven van Dallas steeg het aantal ziekmeldingen met 200 tot 300 procent. Ook het John F. Kennedy International Airport in New York en twee luchthavens in North Carolina hebben te maken met tientallen afmeldingen meer dan normaal. Volgens het hoofd van de beveiligingsorganisatie op luchthavens TSA heeft dat mogelijk gevolgen voor de veiligheid en wachttijden op de luchthavens.

Blauwe koorts

Volgens een vakbondswoordvoerder is er geen sprake van een georganiseerde actie. Hij waarschuwt dat het aantal ziekmeldingen zal toenemen als de shutdown nog een week aanhoudt.

Overheidsfunctionarissen spreken van de "blauwe koorts", naar de kleur van het uniform dat de beveiligers dragen. Volgens president Trump zijn de meeste beveiligers die nu zonder salaris zitten Democraten.

President Trump heeft gisteravond gedreigd een nationale noodtoestand af te kondigen, om zo zonder toestemming van het Congres een muur te kunnen bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico. "Ik kan het doen, het is een andere manier om het voor elkaar te krijgen", zei hij.

Op die manier zou hij de impasse willen doorbreken die is ontstaan door het afwijzen van de begroting voor de muur in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben. Trump wil 5,6 miljard dollar hebben voor de aanleg van de muur.

President Trump verlaat een persconferentie over het overleg met de Democraten

Door de afwijzing van de begroting geldt sinds 22 december in de Verenigde Staten een shutdown en ligt een deel van de federale overheidsdiensten grotendeels stil. Honderdduizenden ambtenaren krijgen geen salaris. Wat Trump betreft duurt de shutdown maanden "of zelfs jaren".

Voor welzijn en veiligheid

"We zullen het deels stilleggen van de overheid niet opheffen voor dit is opgelost", zei Trump. "Ik noem het geen shutdown, maar iets wat je moet doen voor het welzijn en de veiligheid van ons land."

De Democraten hebben de president gevraagd de overheidsdiensten weer te openen tijdens de onderhandelingen over de begroting, maar dat heeft Trump geweigerd.

Vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd vindt er volgens het Witte Huis een nieuw gesprek plaats tussen de regering-Trump en leden van het Congres om de impasse te doorbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl