President Trump bij de kabinetsbijeenkomst
NOS NieuwsAangepast

Trump: overheid blijft zolang als nodig is op slot

De patstelling over de muur die president Trump bij de grens met Mexico wil bouwen houdt aan. Overleg tussen Trump en Congresleiders heeft niets opgeleverd. De Amerikaanse overheid blijft daardoor gedeeltelijk 'op slot', waardoor honderdduizenden ambtenaren niet betaald krijgen.

Trump blijft bij zijn eis van 5,6 miljard dollar om de grensmuur te bouwen. De Democraten weigeren dat budget beschikbaar te stellen. Naar verwachting gaan de leiders van het Congres komende vrijdag weer om de tafel voor nieuwe onderhandelingen.

De Democratische partijleider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zegt snel een wet aan te zullen nemen om de zogeheten 'shutdown' van de overheid op te heffen - zonder de muur te hoeven financieren. De Democraten hebben vanaf vandaag namelijk de meerderheid in het Huis, vanwege de verkiezingswinst in november.

Sinds 22 december zit de overheid deels op slot. Trump wil de overheid "zolang als nodig is" gedeeltelijk dichthouden, zei hij voorafgaande aan de bespreking achter gesloten deuren.

Musea en parken dicht

Door de shutdown zitten zo'n 80.000 ambtenaren sinds Kerst zonder salaris, maar dat is niet het enige gevolg, zegt correspondent Arjen van der Horst. "De eerste slachtoffers zijn traditioneel de musea en nationale parken", zegt hij.

Hij vertelt dat in de hoofdstad Washington D.C. alle musea en parken al dicht zijn. "Daarmee is het dagelijkse leven van de meeste Amerikanen nog niet ontregeld, maar als dit aanhoudt gaat het vanaf volgende week wel veranderen. Dan komen federale rechtbanken zonder geld te zitten. Als die sluiten dan wordt een cruciaal onderdeel van het Amerikaanse justitiële systeem echt flink ontregeld."

'Te belangrijk om weg te lopen;

"Nee, geen 2,5 miljard. We vragen 5,6 miljard", zei Trump over het bedrag waarmee hij de grensmuur wil financieren. "We hebben het hier over de binnenlandse veiligheid. Het kan lang duren, maar het kan ook snel voorbij zijn. Het is een te belangrijk onderwerp om van weg te lopen", zei Trump.

Door te hameren op 5,6 miljard dollar wijst Trump een compromisvoorstel af dat zijn vice-president, Mike Pence, eerder zou hebben voorgesteld aan de Democraten.

Trump klaagde ook dat de Democraten hem gedurende de feestdagen niet hebben opgezocht om met hem te praten over de grensmuur. "Ik was hier op Kerstavond, helemaal alleen in het Witte Huis. Dat is een heel, heel groot huis. Ik heb gezwaaid naar alle mannen met machinegeweren buiten. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel mannen met machinegeweren gezien."

Game of Thrones-poster

Toen Trump de pers te woord stond, lag een poster op tafel. Daarop was, in de stijl van de tv-serie Game of Thrones, een foto van Trump te zien met daarbij de tekst 'sanctions are coming', vrij vertaald: er hangen sancties in de lucht. De tekst refereert aan sancties die Trump wil instellen tegen Iraniërs.

Behalve over de grensmuur met Mexico, sprak Trump ook over andere onderwerpen die de afgelopen weken veel in het nieuws zijn. Zo herhaalde hij dat hij de Amerikaanse troepen "snel" uit Syrië wil halen. "Maar ik heb nooit morgen gezegd."

Ook zei hij dat hij de Koerden, die zich in de steek gelaten voelen door zijn besluit, wel wil beschermen. "Maar ik wil weg uit Syrië. Syrië is niets dan zand en dood. We hebben het niet over grote rijkdommen. We hebben het over zand en dood." Daarbij zei hij ook dat de Koerden olie verkopen aan Iran. "Daar ben ik helemaal niet blij mee", voegde hij daaraan toe.

Wat heeft hij gedaan voor me? Wat heeft hij gepresteerd in Afghanistan. Niet al te veel.

Trump over het vertrek van minister Mattis

Verder sprak hij over oud-minister van Defensie, generaal Mattis, die opstapte na Trumps aankondiging dat hij de troepen uit Syrië haalt. Volgens Trump was dat vertrek "in feite" een gedwongen ontslag. "Zoals je weet heeft president Obama hem ontslagen en in feite heb ik dat ook gedaan", zei Trump, ook al schreef Mattis in zijn ontslagbrief dat hij opstapte omdat hij vindt dat Trump een minister verdient wiens kijk op de wereld meer overeenkomt met die van hemzelf.

Volgens Trump heeft Mattis slecht werk geleverd in Afghanistan. "Wat heeft hij gedaan voor me? Wat heeft hij gepresteerd in Afghanistan. Niet al te veel", zei Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl