NOS Nieuws

Congres stemt deze week niet meer, deel overheid VS blijft dicht

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zeggen dat er deze week geen stemmingen in het Huis meer worden verwacht. Dat betekent dat er aan de 'shutdown', de sluiting van een deel van de Amerikaanse overheid en overheidsdiensten, dit jaar nog geen einde komt.

Een week geleden werd nog de mogelijkheid opengehouden dat er tussen Kerst en de jaarwisseling zou worden gestemd, als de Democraten en president Trump het eens zouden worden over de begroting. Maar er zit geen enkele beweging in de standpunten, bleek toen zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat kort bij elkaar kwamen.

Trump eist 5 miljard dollar voor het inlossen van zijn campagnebelofte over het bouwen van een muur op de grens met Mexico. De Democraten weigeren daarmee in te stemmen.

'Niet nu en niet volgend jaar'

"Niet vandaag, niet volgende week, niet volgend jaar", zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, een week geleden. De Democraten willen wel 1,3 miljard dollar voor een verscherpte grensbewaking geven, maar geen cent voor de bouw van een grensmuur.

De Republikeinen en de Democraten geven elkaar de schuld van de shutdown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl