AFP
NOS Nieuws

Trump ruziet voor oog van de camera's met Democraten over begroting

Voor het oog van de draaiende camera's hebben de Amerikaanse president Trump en de twee belangrijkste Democratische politici ruzie gemaakt over het budget voor de Amerikaanse grensbewaking.

In een zelden vertoond optreden ruziede Trump met de Democratische leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer. Het gesprek ging over geld voor de grensmuur, die Trump wil laten bouwen tussen de VS en Mexico. De Democraten willen veel minder geld uittrekken voor grensbewaking dan Trump wil.

President Trump zocht openlijk het conflict:

Trump: ik wil die muur, anders leg ik de overheid plat

"Als we niet krijgen wat we willen, op welke manier dan ook, dan leg ik de overheid plat", dreigde Trump. "Ik zal er trots op zijn om de overheid plat te leggen voor de grensbewaking. Omdat de mensen in dit land geen criminelen en mensen met problemen en drugs in ons land willen."

Hij dreigde de muur desnoods door het Amerikaanse leger te laten bouwen, als het Congres er geen geld voor uittrekt. Pelosi probeerde het gesprek nog te sussen, maar Trump wilde daar niet aan. "Dit is niet slecht, Nancy", zei hij. "Dit noemen we transparantie."

'Constructief gesprek'

Na het verhitte begin werden journalisten uit de Oval Office gestuurd. De woordvoerder van het Witte Huis verklaarde na afloop dat Trump een "constructief gesprek" had met de twee Democratische politici en dat Trump "blij" was dat de camera's zijn strijd voor grensbewaking hebben vastgelegd.

De ontmoeting tussen Trump, Pelosi en Schumer was de eerste sinds de verkiezingswinst van de Democraten tijdens de midterms van vorige maand. De Democraten wonnen toen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Klassiek Trump

De eerste ontmoeting was meteen een opmaat voor de komende twee jaar, denkt correspondent Arjen van der Horst. "Dit is in zekere zin klassiek Trump", zegt hij. "Wat hij deed is niet nieuw. Hij heeft al bijeenkomsten met Congresleden gehad, die live werden uitgezonden, waar live is onderhandeld."

Volgens Van der Horst wilde Trump laten zien dat hij "in controle" is en dat hij het debat stuurt. "Hij liet zich toch een beetje verleiden toen Pelosi zei dat het bij deze shutdown echt om een Trump-shutdown zou gaan. Toen zag je dat hij daardoor gepikeerd raakte en ging hij los. Er ontstond een blame game."

Opvallend

Van der Horst noemt het opvallend dat Trump op voorhand de verantwoordelijkheid neemt voor een shutdown van de Amerikaanse overheid. "Is dit ook politiek schadelijk? Bij de president moet je weten tot wie hij zich richt en dat is altijd zijn eigen achterban. Voor zijn aanhangers maakt het niet uit. Immigratie een belangrijk thema voor hen en zij zien een president die een verkiezingsbelofte nakomt."

Trump heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om 5 miljard dollar voor grensbewaking. De Democraten willen 1,6 miljard uittrekken, maar alleen voor extra bewakers en surveillance. Naar schatting is er 25 miljard dollar nodig voor de bouw van de volledige muur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl