NOS Voetbal

Bosz bij start in Leverkusen: 'Ik wilde graag terug naar de Bundesliga'

Bosz is weer fris: 'Jaar rust was goed'

Twee weken heeft Peter Bosz om Bayer Leverkusen naar zijn hand te zetten. De Nederlandse oefenmeester is vrijdag aan zijn nieuwe klus in de Bundesliga begonnen. "Ik ben blij dat ik na een jaar weer aan slag kan en dan ook nog bij zo'n mooie club", zei de trainer bij zijn presentatie in Leverkusen.

Op 19 januari staat de eerste competitiewedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach al op het programma.

Ruim een jaar geleden eindigde het eerste trainersavontuur van Bosz in de Bundesliga bij Borussia Dortmund na welgeteld 187 dagen. "Natuurlijk heb ik destijds fouten gemaakt, maar van fouten moet je leren. Dat heet ervaring en die ervaring neem ik nu mee", keek Bosz terug op zijn korte tijd bij Dortmund.

Nog niet klaar in Duitsland

Bosz was na zijn mislukte avontuur bij Dortmund nog niet klaar in de Bundesliga. "Ik wilde graag terug naar de Bundesliga", legde hij zijn keuze voor Leverkusen uit. "De echte Peter Bosz hebben ze in de Duitse competitie nog niet gezien."

In Leverkusen staat Bosz voor een krachtproef. De club staat negende op de ranglijst, met achttien punten achterstand op koploper Borussia Dortmund. De nieuwe werkgever van de Nederlander, de talentenfabriek van Duitsland, wil zich in elk geval weer plaatsen voor Europees voetbal. En dat doen met attractief voetbal.

Aantrekkelijk voetbal

Dat laatste is ook een van de redenen waarom de club bij Bosz aanklopte. Sportdirecteur Rudi Völler: "Peter Bosz staat voor aantrekkelijk voetbal. Hij is in staat jonge spelers verder te ontwikkelen. Dat heeft hij eerder bewezen bij andere clubs", refereerde de voormalig international aan de tijd van de oefenmeester bij Ajax. Met de Amsterdammers haalde Bosz verrassend de finale van de Europa League.

Völler: 'De vijfsecondenregel? Bij ons betekent dat twee biertjes drinken"

Bosz, die zijn vaste assistent Hendrie Krüzen meenam, sprak al eerder met Leverkusen. Na zijn succes bij Ajax informeerden de Duitsers bij hem. Toen koos de 55-jarige Nederlander voor Dortmund.

Hij bleef Leverkusen wel volgen. "Ik kan in twee weken niet alles veranderen. Ik moet de spelers leren kennen, de spelers moeten de technische staf leren kennen. Dat doen we op het trainingsveld en door bij elkaar te gaan zitten en te praten. De tijd is kort, maar ik heb Leverkusen gevolgd en dat helpt wel bij het maken van een goede analyse. Wat het team nodig heeft? Daar ga ik met de spelers over praten."

Bosz bij start in Leverkusen: 'Ik ben nog niet klaar in de Bundesliga'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl