Peter Bosz
NOS Voetbal

Verbeek waarschuwt Bosz: 'Tussentijds instappen verrekte moeilijk'

Peter Bosz wordt op vrijdag 4 januari gepresenteerd als nieuwe trainer van Bayer Leverkusen. Dat wordt ook het eerste moment dat hij zijn keuze voor de Duitse club zal toelichten. Gertjan Verbeek doet dat desgevraagd nu alvast.

Als oud-trainer van FC Nürnberg en Vfl Bochum mag Verbeek een kenner van het Duitse voetbal genoemd worden. Hij denkt dat Bosz het niet makkelijk gaat krijgen als nieuwe trainer van Bayer Leverkusen. "Ergens tussentijds instappen is verrekte moeilijk", zegt Verbeek. "Wij Nederlanders willen meteen alles naar ons hand zetten en dingen veranderen, maar soms moet dat stapsgewijs. Want iedere club heeft zijn eigen cultuur."

"Bovendien: na de winterstop is iedereen gefocust op resultaat. Vaak gaat dat gepaard met minder mooi voetbal en meer met strijd en passie."

Opvallend genoeg wist Leverkusen vier van de laatste vijf wedstrijden te winnen. De club won zaterdag nog thuis van Hertha BSC met 3-1. Ook doet de club het goed in de Europa League en de Duitse beker.

Furore bij Ajax

Bosz maakte furore als trainer van Ajax. Hij leidde de ploeg in 2017 naar de finale van de Europa League, waarin de Amsterdammers verloren van Manchester United. Bij Borussia Dortmund ging het minder goed en werd hij vorig seizoen nog voor de winterstop ontslagen. Hij zat sindsdien zonder club. Nu dient Leverkusen zich aan.

De club staat negende in de Bundesliga, maar heeft de ambitie om structureel in de subtop van de Bundesliga te spelen. De laatste jaren eindigde de ploeg regelmatig in de topvijf en was Champions League-voetbal de normaalste zaak van de wereld. Met verzorgd voetbal.

Juli 2017: Peter Bosz (l) en Dennis Bergkamp op het trainingsveld

In dat kader is het niet gek dat Leverkusen bij Bosz uitkwam. "Alles is daar perfect georganiseerd. Ze willen met pressie spelen. Volgens mij is Bosz daar ook ingestapt met de eis dat er volgens zijn voetbalvisie wordt gewerkt."

Bild belde ook al

Het duurde nog lang voordat Bosz werd aangesteld, vindt Verbeek. "Ik werd twee, drie maanden geleden ook al gebeld door de Duitse sportkrant Bild over Bosz. Dus ik wist wel dat er wat speelde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl