Peter Bosz gaat aan de slag bij Bayer Leverkusen. De 55-jarige trainer heeft een contract tot medio 2020 getekend bij de Duitse club, die negende staat in de Bundesliga, en neemt Hendrie Krüzen mee als assistent.

Bosz is de opvolger van Heiko Herrlich, die kort voordat Leverkusen het vastleggen van zijn nieuwe trainer bekendmaakte op straat werd gezet. Herrlich presteerde dit seizoen tegenvallend met Leverkusen, dat op papier over een talentvolle selectie beschikt met aanvaller Leon Bailey en middenvelder Kai Havertz als grootste talenten.

Leverkusen wordt de tweede Duitse werkgever van Bosz. De Apeldoorner had eerder Borussia Dortmund onder zijn hoede. Dat avontuur begon voortvarend, maar eindigde vroegtijdig. Op 10 december vorig jaar, 163 dagen na zijn aanstelling, werd Bosz ontslagen.

In voetsporen Michels

Bosz treedt met zijn aanstelling in Leverkusen in de voetsporen van Rinus Michels. Michels bleef na het gewonnen EK met Nederland in 1988 achter in Duitsland, maar succesvol was die stap niet. Leverkusen eindigde dat seizoen als achtste, Michels vertrok vijf wedstrijden voor het einde van de competitie.

Peter Bosz haalde met Ajax de Europa League-finale in 2017 ANP

De eerste officiële wedstrijd van Bosz als Leverkusen-trainer staat voor 19 januari op de rol, thuis tegen hoogvlieger Borussia Mönchengladbach. Daarna volgt een bezoek aan VfL Wolfsburg en een thuisduel met Bayern München.

Leverkusen is nog actief in Europa, eind februari is het Russische FK Krasnodar de tegenstander in de eerste knock-outronde van de Europa League.

Feyenoord, Vitesse en Ajax

Bosz begon zijn trainersloopbaan in 1999 bij de amateurs van AGOVV. Daarna werkte hij bij achtereenvolgens De Graafschap, Heracles Almelo, Feyenoord - als technisch manager - Vitesse, Maccabi Tel Aviv, Ajax en Borussia Dortmund.

STER reclame