De brandweer heeft het vuur aan de Stanleylaan uiteindelijk kunnen blussen
NOS Nieuws

Burgemeester Utrecht verbijsterd na bestoken hulpverleners met vuurwerk

  • Petra Steenhoff en Remy Hersbach

    redacteuren Online

  • Petra Steenhoff en Remy Hersbach

    redacteuren Online

Burgemeester Van Zanen van Utrecht heeft met afschuw gereageerd op het vuurwerkincindent van gisteravond bij een flatgebouw in Kanaleneiland. Daarbij werden brandweermannen die op een brand afkwamen door jongeren bestookt met vuurwerk. Ook kreeg een hulpverlener een klap.

Een van hen moest zich door een arts laten nakijken. De burgemeester noemt het gedrag onacceptabel en schandalig. "Ik snap het ook niet. Er zijn mensen in nood, je ziet mensen bij een brand op een balkon staan. Mijn hemel, dan ga je er toch geen vuurwerk op afsturen? Echt onbegrijpelijk en belachelijk."

Het geweld in Utrecht is niet het enige incident met geweld tegen hulpverleners. Zo werden gisteravond in Groningen hulpverleners belaagd met vuurwerk en is er een politieauto vernield. De gemeente zegt tegen RTV Noord dat het ging om jongeren die de politie en brandweer met zwaar vuurwerk bestookten. Een soortgelijk voorval gebeurde in het Utrechtse Veenendaal: daar werd een 20-jarige man opgepakt, meldt RTV Utrecht.

De burgemeester in Utrecht hoopt dat de daders daar snel worden gepakt. "Dit kan natuurlijk niet. Je blijft met je handen af van hulpverleners."

Het gaat goed met brandweermannen

Van Zanen heeft vanochtend met de betrokken brandweermannen gesproken en ze maken het goed, zegt hij. "Ze houden zich sterk, maar het hakt er echt in. Je schrikt je rot." De brandweermannen gaan binnenkort weer aan het werk. De Veiligheidsregio Utrecht heeft naar aanleiding van het incident gisteren geen extra maatregelen genomen boven op de maatregelen die altijd al worden genomen in deze periode.

Tijdens de jaarwisseling wordt extra gelet op de zogenoemde hotspots, gebieden waar het tijdens de vorige jaarwisseling onrustig was of waar vaker branden zijn. "Als we daarheen moeten, gaat de politie vaak mee, ook bij kleinere incidenten waar normaal gesproken geen agenten heen zouden worden gestuurd", zegt woordvoerder Patricia van Tricht van de Veiligheidsregio Utrecht.

Veiligheid hulpverleners

De recente incidenten gebeurden vlak nadat de politie een campagne was gestart om aandacht te vragen voor de veiligheid van hulpverleners tijdens de jaarwisseling. De campagne moet bijdragen aan een veiliger jaarwisseling voor hulpverleners.

De campagne bestaat uit vier korte video's waarin een politieagent, een brandweerman, een ambulancemedewerker en een boa worden getoond in hun privéleven. De video's eindigen met de oproep: "Achter ieder uniform zit een mens. Laat ons veilig hulp verlenen." Ook wenst de politie namens alle hulpverleners iedereen een veilige jaarwisseling.

Volgens Ruud Verkuijlen, programmamanager geweld tegen politie-ambtenaren, worden de filmpjes veel gedeeld op sociale media en heeft ook Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, er zijn steun aan gegeven. "We zijn ons er natuurlijk van bewust dat het een kleine bijdrage is, maar het is wel nodig om het debat een impuls te geven", zegt Verkuijlen.

Vorig jaar waren er relatief weinig incidenten tijdens de jaarwisseling en eigenlijk is het geweld de laatste jaren steeds verder afgenomen. Toch is de politie een campagne gestart. "Een aantal hulpverleners heeft blijvend letsel overgehouden", zegt Verkuijlen. "Met de campagne willen we duidelijk maken dat het ook gewoon mensen zijn van vlees en bloed, die hun kinderen naar school brengen."

Traditie blijft

Een totaalverbod op vuurwerk is volgens Verkuijlen niet nodig. "Veel mensen zien vuurwerk afsteken als een traditie en die kunnen we gewoon behouden als we gevaarlijk vuurwerk, zoals rotjes en vuurpijlen, verbieden. Sierboxen kunnen dan tijdens Oud en Nieuw nog steeds gewoon worden afgestoken."

Het handhaven van zo'n verbod op bepaalde soorten vuurwerk is volgens hem geen enkel probleem. "Als je het verbiedt, mag het ook niet meer verkocht worden. En het is echt niet zo dat half Nederland dan naar het buitenland uitwijkt om het daar te kopen. Bovendien hebben we de handel op internet dit jaar al erg ontregeld."

Verkuijlen pleit voor een "feestelijke, maar bovenal veilige jaarwisseling". "Gewoon allemaal je gezond verstand gebruiken", besluit hij zijn betoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl