President Porosjenko AFP

Staat van beleg Oekraïne niet verlengd

tijd van publicatie

President Porosjenko van Oekraïne heeft de staat van beleg die eind november werd ingevoerd niet verlengd. De veiligheidssituatie geeft daar geen aanleiding toe, zegt Porosjenko op Twitter.

De staat van beleg werd op 26 november in tien regio's van kracht. Aanleiding waren de sterk opgelopen spanningen met Rusland, na de entering van drie Oekraïense marineschepen in de Zwarte Zee. Volgens de Russen waren de schepen zonder toestemming de Russische wateren binnengegaan, toen ze door de Straat van Kertsj naar Oost-Oekraïne wilden varen.

Tijdens de staat van beleg opgeroepen Oekraïense reservisten EPA

De 24 opvarenden van die schepen worden nog altijd vastgehouden in Moskou. President Macron en bondskanselier Merkel vroegen president Poetin begin deze maand om ze te laten gaan. Poetin zei vorige week op zijn jaarlijkse grote persconferentie dat ze niet worden vrijgelaten voordat hun rechtszaak voorbij is.

De relatie tussen Oekraïne en Rusland is sinds de annexatie van de Krim door Rusland, in 2014, uiterst gespannen. Rusland steunt ook de pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne onafhankelijke republiekjes hebben uitgeroepen.

STER Reclame