Kevin Spacey
NOS Nieuws

President Frank Underwood was weer even terug: 'Raar en ongeloofwaardig'

"Het is echt een rare zet", zegt reputatie-expert Paul Stamsnijder over de video die Kevin Spacey gisteravond op zijn YouTube-kanaal plaatste. Kijkers zijn verdeeld over de videoboodschap.

De video, met de titel Let Me Be Frank, bracht 'President Frank Underwood' voor drie minuten terug. De video kwam tegelijkertijd met het nieuws dat hij in Boston is aangeklaagd wegens seksueel wangedrag tegen een tiener.

Het is niet de eerste zaak waarin hij wordt beschuldigd van ongewenst gedrag. In de video lijkt hij daar in algemene termen op te reageren. "Natuurlijk willen sommigen maar al te graag dat ik toegeef dat alles waar is en ik mijn verdiende loon kreeg. Maar jij en ik weten dat het niet zo simpel is, niet in de politiek en niet in het leven."

'Natuurlijk willen sommigen dat ik toegeef'

De reputatiedeskundige vindt de video ongeloofwaardig: "Hij probeert via het personage Frank Underwood zijn persoonlijke imago op te poetsen. Het is daarnaast niet gepast dat een personage zich uitspreekt over het privégedrag van de acteur."

Ook vindt Stamsnijder de timing ongelukkig gekozen: het filmpje verschijnt op het moment dat Spacey wordt aangeklaagd én op Kerstavond. Daarmee lijkt er wel bewust voor dit moment te zijn gekozen. In de video heeft de acteur een kerstschort aan en staat hij in de keuken zijn handen te wassen; alsof hij net een kerstmaal heeft klaargemaakt.

De vraag is hoe het nu verder gaat. "Het filmpje is een grote cliffhanger, er komt nog wel iets", denkt Stamsnijder. "Maar wat? Dat weet niemand."

Ook is het onduidelijk in hoeverre Netflix hierbij betrokken is. Het bedrijf wilde gisteravond tegenover Amerikaanse media niet op de video reageren, maar een bron "dicht bij Netflix" zegt tegen entertainmentwebsite Variety dat het bedrijf er niets mee te maken heeft.

"Het lijkt er op dat Kevin Spacey dit zelf heeft gedaan", zei filmjournalist Robbert Blokland vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij staat ook in een keuken, niet een set. Je ziet geen logo's in beeld, de kwaliteit van het filmpje is redelijk amateuristisch zou je kunnen zeggen, vergeleken met een echte serie."

"De video lijkt te suggereren dat er nog een extra verhaal om Underwood heen hangt", analyseert Alissa Wilkinson, filmjournalist bij Vox.com. "In de echte wereld is het laatste seizoen van House of Cards al te zien en gaat de serie niet verder."

"Hij wil duidelijk heel graag een comeback maken, het maakt niet uit hoe", concludeert Wilkinson. "En zijn bizarre video suggereert dat hij House of Cards of de daden waar hij van wordt beschuldigd nooit helemaal heeft begrepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl