Anton Sjipoelin tijdens wereldbekerwedstrijden in Finland in maart
NOS Sport

Biatleet Sjipoelin, moe van alle dopingbeschuldigingen, stopt ermee

De Russische biatleet Anton Sjipoelin komt zaterdag voor het laatst in actie bij teamwedstrijden in Duitsland. Daarna houdt hij zijn sport voor gezien. "Ik heb daar goed over nagedacht", aldus de Rus.

De 31-jarige Sjipoelin won in 2014 olympisch goud op de estafette en mocht dit jaar niet onder neutrale vlag deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang na het omvangrijke Russische dopingschandaal in Sotsji. De biatleet werd niet op de lijst van 'schone' sporters gezet, alhoewel hij bij dopingcontroles nooit werd betrapt.

"De belangrijkste reden dat ik nu een punt achter mijn carrière zet, is dat ik niet werd uitgenodigd voor Pyeongchang", aldus Sjipoelin op een persconferentie in Moskou.

Verdacht

Recentelijk maakte de Oostenrijkse bond nog bekend dat Sjipoelin verdacht wordt van dopinggebruik tijdens de WK van 2017 in Hochfilzen. De biatleet veroverde in de Oostenrijkse stad goud met de estafetteploeg.

In een reactie op die beschuldiging zei Sjipoelin woedend te zijn over de almaar voortdurende 'heksenjacht' en benadrukte hij nogmaals nooit betrapt te zijn op doping.

Sjipoelin veroverde ook olympisch brons op de Spelen van 2010 in Vancouver op de estafette. In 2015 eindigde hij als tweede in het klassement van de algemene wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl