Denis Joeskov
NOS SchaatsenAangepast

Joeskov en Koelizjnikov niet naar Spelen in Pyeongchang

Denis Joeskov komt niet in actie op de Olympische Spelen. De wereldrecordhouder op de 1.500 meter wordt door het IOC geweerd van Pyeongchang.

Dat bevestigt de baas van de Russische schaatsbond, Alexej Kravtsov.

Naast Joeskov komt ook schaatser Pavel Koelizjnikov niet in actie. Ook hij is, net als Joeskov, in het verleden geschorst geweest vanwege een overtreding van de dopingregels.

1.500 meter, 500 meter

Joeskov en Koelizjnikov gelden als voorname kanshebbers op gouden medailles in Pyeongchang, op respectievelijk de 1.500 meter en 500 meter. Als wereldrecordhouders op die afstanden zijn ze de belangrijkste concurrenten van de Nederlanders. Koelizjnikov dook bij zijn wereldrecord als eerste schaatser onder de 34 seconden: 33,98. Hij is de enige die dat tot nu toe gelukt is. Tot anderhalf jaar geleden was hij onklopbaar op deze afstand. De Nederlanders Ronald Mulder, Jan Smeekens en Kai Verbij komen op Pyeongchang uit op de 500 meter.

Kjeld Nuis, Koen Verweij en Patrick Roest starten op de 1.500 meter zien met de schorsing van Joeskov een concurrent wegvallen.

Mochten Joeskov en Koelizjnikov naar sporttribunaal CAS willen stappen, dan zal dat voor de Spelen geen verandering in de zaak brengen. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach te kennen gegeven.

Naast Joeskov en Koelizjnikov, gaan ook shorttrackers Viktor An en Roeslan Zacharov, langlaufer en regerend wereldkampioen op de teamsprint en skiatlon Sergej Oestjoegov en biatleet Anton Sjipoelin (regerend wereldkampioen op de estafette) en de kunstschaatsers Ksenia Stolbokova en Ivan Boekin niet naar Zuid-Korea.

An is een concurrent van Sjinkie Knegt op de shorttracknummers.

De speciale toelatingscommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vrijdag 389 Russische sporters aangewezen die nog in aanmerking kunnen komen voor deelname aan de Olympische Spelen volgende maand onder de neutrale noemer 'Olympic Athletes from Russia'. Of de sporters op die lijst ook gaan, is aan het Russische Olympisch Comité.

Slechts vier Russische schaatsers

Op de lijst van 389 sporters staan nog slechts vier Russische schaatsers: Sergej Trofimov, Natalja Voronina, Olga Graf en Angelina Golikova.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl