Denis Joeskov
NOS SchaatsenAangepast

'IOC spreekt Joeskov vrij van dopinggebruik rond Spelen Sotsji'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het onderzoek naar eventueel dopinggebruik door de Russische schaatser Denis Joeskov tijdens de Spelen van Sotsji gesloten zonder een sanctie op te leggen. Dat meldt de zeer goed ingevoerde website InsidetheGames.biz dat schrijft de documenten te hebben ingezien. Het IOC zelf meldt maandag dat een Russische sporter niet langer verdacht wordt van dopinggebruik, maar noemt geen naam.

Drievoudig wereldkampioen Joeskov was een van de vele Russische sporters die door de commissie-Oswald werd onderzocht naar aanleiding van het dopingschandaal rond de Olympische Spelen van Sotsji (2014). Russische deelnemers zouden betrokken zijn bij een door de staat gestructureerd dopingprogramma.

Deelname OS Pyeongchang

Of Joeskov, die onlangs in Salt Lake City nog het wereldrecord op de 1.500 meter naar zich toetrok met 1.41,02, in februari mag deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang is nog onduidelijk. De Rus is eerder gestraft wegens gebruik van marihuana. Het IOC liet onlangs weten sporters met een dopingverleden van de Spelen te weren.

Het IOC heeft de afgelopen maanden tientallen sporters voor het leven van de Spelen uitgesloten, omdat ze betrokken waren bij het dopingprogramma van de Russische staat. Zo werd maandag ook bekend dat de Russische bobsleeër Aleksei Voevoda voor het leven is uitgesloten van de Spelen wegens overtreding van de dopingregels. De remmer won tijdens de Olympische Spelen in Sotsji twee keer goud, in de tweemansbob en de viermansbob.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl