Denis Joeskov EPA

Terwijl bij de Olympische Spelen in Pyeongchang de laatste dagen zijn aangebroken, staat in Rusland een eigen wintersportspektakel op het punt van beginnen. Zaterdag wordt een start gemaakt met alternatieve wedstrijden voor sporters die vanwege het Russische dopingschandaal niet welkom waren in Zuid-Korea, aldus het Russische persbureau Tass.

De sporten die op het programma staan zijn skiën, biatlon, bobsleeën, skeleton, langebaanschaatsen en shorttrack. Er zullen zo'n negenhonderd sporters in actie komen, onder wie vele potentiële maar geweigerde olympiagangers. Zo wordt de deelname verwacht van wereldtoppers als de langlaufers Aleksandr Legkov en Sergej Oestjoegov, de schaatsers Denis Joeskov, Pavel Koelizjnikov, Olga Fatkoelina, shorttracker Viktor An en biatleet Anton Sjipoelin.

Uitgesmeerd

Het wedstrijdprogramma is flink uitgesmeerd over de komende weken. Zo wordt er begonnen met het skiën waarvoor Kononovskaya als locatie is gekozen. De laatste wedstrijden daar zijn op 3 maart. Van 20 tot en met 26 maart zijn de bobsleeërs en skeletonners te vinden in Sotsji. De schaatsers komen het laatste weekeinde van maart bijeen in Kolomna, terwijl de shorttrackers het sportfestijn eind maart afsluiten in Sint-Petersburg.

Het is niet voor het eerst dat de Russen alternatieve wedstrijden organiseren omdat hun sporters gestraft zijn door internationale bonden. Eerder deden ze dat in 2016 toen Russische atleten en paralympische sporters vanwege de verdenking van dopinggebruik niet naar de Zomerspelen van Rio de Jaineiro mochten.

STER reclame