NOS

Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak Nederlanders opgeroepen te blijven samenwerken. "De Nederlandse norm is dat we oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang. Deze norm mogen we nooit laten vervagen."

Hij noemde samenwerking de rode draad in de Nederlandse geschiedenis. "Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken. Dat is wat ons sterk maakt."

De koning zei dat verreweg de meeste Nederlanders zich thuis voelen in een omgeving waar tegenstellingen niet op de spits worden gedreven en waar conflicten zo goed mogelijk samen worden opgelost. "De bereidheid om rekening met elkaar te houden en samen te werken heeft ons ver gebracht."

'Oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang'

Volgens Willem-Alexander voelen mensen zich vaak machteloos staan "tegenover de sterke en brute krachten in de wereld", waarbij hij intimidatie en extremisme noemde. "Maar zou het niet kunnen zijn dat we onze eigen rol onderschatten?"

De koning gaf later zelf antwoord. "We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld gewonnen. We kunnen samen niet alles, maar wel veel."

"Ja, er zijn grote problemen en soms grote spanningen", zei hij. "Maar Nederland is anno 2018 een van de beste plekken ter wereld om te wonen, te werken en te leven."

Een beter Nederland begint in Kleine Huisjes.

Koning Willem-Alexander

"Vergeleken met vorig jaar zat er een positieve toon in de toespraak", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster. "Hij sprak ons direct aan en zei dat we onze rol niet moeten onderschatten. Het was een pleidooi voor het geloof in de eigen kracht, dat we samen van Nederland een van de beste plekken hebben gemaakt om te wonen."

Willem-Alexander gelooft volgens Hekster erg in kleinschalige initiatieven om de samenhang in Nederland te versterken en te bewaren. "Zijn moeder Beatrix was in haar kersttoespraken vaak heel abstract. Bij hem valt op dat hij ieder jaar iets noemt wat hij zelf heeft gedaan, wat heel concreet is."

Dit jaar was dat een bezoek aan Noord-Groningen. Daar bedachten bewoners van vijf dorpen, waaronder Kloosterburen en Kleine Huisjes, samen een nieuwe woon-werkvorm voor ouderen en mensen met een beperking. "Een beter Nederland begint in Kleine Huisjes", zei de koning.

Bekijk hier de volledige kersttoespraak van de koning:

Volledige Kersttoespraak koning Willem-Alexander

STER reclame