ANP

Koning op bezoek in Kloosterburen: 'Jullie hebben dit een hart gegeven'

time icon
Geschreven door
Karin Alberts
Verslaggever Koninklijk Huis

Het zorgcentrum in Kloosterburen waar de koning vandaag op bezoek is, was er bijna niet meer geweest. Het ligt in een dunbevolkt stuk van Nederland: het noordwesten van Groningen. Ruim tien jaar geleden ging Kloosterburen met zijn ruim 500 inwoners op in de gemeente De Marne. Instellingen verhuisden naar andere dorpskernen binnen de gemeente. En het verzorgingshuis kon wel dicht, vond de zorginstelling.

De bewoners dachten daar anders over. Zij zagen kansen. "De instelling ligt pal naast een middeleeuwse kerk en kloostertuin, in cultuurlandschap dat bijna 2000 jaar oud is", zegt initiator Anne Hilderink. "Het is een van de oudste stukjes van Nederland."

We wilden iets bijzonders. Een plek waar je gezien en gekend wordt.

Anne Hilderink, initiator

Maar het was zwaar verwaarloosd, zegt Hilderink. "Wij wilden hier een nieuwe woon-werkvorm beginnen voor mensen die extra zorg nodig hebben. Ouderen, maar ook mensen met een beperking. En we wilden iets bijzonders. Een plek waar je gezien en gekend wordt. Waar je veilig kunt wonen en je kunt blijven ontwikkelen.'

Inmiddels wonen er ruim veertig mensen in centrum Olde Heem. De jongste is 24, de oudste 96. Bovendien is er sinds ruim een jaar een kinderdagverblijf in het gebouw gevestigd. "En dat loopt goed. Met 42 kinderen zijn we bijna vol", vertelt mede-eigenaar Ellis Kosmeier. Terwijl de kinderen onverstoorbaar doorspelen, maken de leidsters vanuit de deuropening foto's van de koning, die een rondleiding krijgt door het gebouw. Ook de kerk, de kloostertuin en de middeleeuwse boerderij bezoekt hij.

Het werkbezoek aan Kloosterburen is het derde bezoek in de reeks 'waar burgers de handen ineen slaan om de eigen buurt of het eigen dorp leefbaarder en toekomstbestendiger te maken'. De koning bedenkt zo'n thema niet zelf. Zijn adviseurs kijken namens hem wat er speelt in de samenleving en als zij een trend bespeuren, zoeken zij passende projecten waar de koning kan gaan kijken. Verbinden en aanmoedigen, dat is dan zijn belangrijkste taak.

Herman Durenkamp wacht de koning op in de schuur van de middeleeuwse boerderij. Hij zette de dagbesteding op voor mensen met een beperking en vertelt hoe zijn mensen bij steeds meer particulieren en bedrijven het groen mogen onderhouden. "En wat doen jullie het liefst?", vraagt de koning aan de drie mannen die op enige afstand toekijken. "Op de maaimachine rijden!", roept een van hen. "En op de tractor", roept zijn buurman. De koning lacht: "Dat snap ik!"

In de Nicolaaskerk, die sinds de renovatie een stuk energiezuiniger is geworden, geven de architect en de installateur tekst en uitleg aan de koning. Zij komen beiden uit de buurt. "Bij alle werkzaamheden kijken we eerst of de kennis en kunde in onze eigen gemeenschap aanwezig is. Zo voorkomen we dat geld wegvloeit", vertelt Hilderink.

Niet voor niets heet de coöperatie 'Klooster & Buren'. Het initiatief kan alleen bestaan zolang het door de omgeving gedragen wordt. Met 280 leden lijkt dat het geval.

"Maar hoe zorg je dat het toekomstbestendig blijft?", wil de koning weten. Hilderink geeft toe dat dat een van de uitdagingen is. De koning toont zich bij het afscheid onder de indruk. "Jullie hebben Kloosterburen een nieuw hart gegeven", zegt hij.

STER Reclame