Zeker 222 doden door tsunami in Indonesië na uitbarsting vulkaan
In Indonesië zijn zeker 222 mensen omgekomen en 843 anderen gewond geraakt doordat eilanden in de Straat van Sunda en kustgebieden van West-Java en Zuid-Sumatra door een tsunami zijn getroffen.
Er worden volgens officiële cijfers 28 mensen vermist en de hulpdiensten houden er nog steeds rekening mee dat het dodental nog zal stijgen, omdat nog niet alle getroffen plekken zijn bereikt.
Alle slachtoffers hebben de Indonesische nationaliteit, zei een woordvoerder van de rampenbestrijding tegen correspondent Michel Maas. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.
Verrast
Uitgaand publiek en mensen op de stranden werden volkomen verrast toen even voor 21.30 uur lokale tijd een muur van water op hen afkwam en alles wat hij tegenkwam zo'n 15 tot 20 meter meesleurde of vernielde. Wie kon wegkomen, vluchtte naar hoger gelegen gebied.
Correspondent Michel Maas over de vraag waarom er niet is gewaarschuwd voor de tsunami in Indonesië:
Honderden huizen en een aantal hotels aan het strand zijn beschadigd of weggevaagd.
Vooral de regio Pandeglang, een toeristisch gebied aan de westkust van Java, lijkt zwaar getroffen. Daar vielen meer dan honderd doden. Ook in Serang op Java en in Zuid-Lampung op Sumatra zijn doden geteld.
Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. Er worden volgens de officiële cijfers nog dertig mensen vermist.
In de vier video's hieronder zie je onder meer de verwoestingen op Java. Ook reageren gewonden:
Een woordvoerder van rampenbestrijdingsdienst BNPB vermoedt dat de tsunami is veroorzaakt door ondergrondse aardverschuivingen na een uitbarsting zaterdag van de vulkaan Anak Krakatau, in de Straat van Sunda.
De meteorologische dienst had in verband met de uitbarsting, de harde wind en de volle maan gewaarschuwd voor een ruwe zee. Op een tsunami door ondergrondse aardverschuivingen was niet gerekend.
De bevolking en toeristen in de regio wordt nu aangeraden om tot Eerste Kerstdag van de doorgaans druk bezochte stranden weg te blijven.
Op beelden is te zien dat straten onder water staan en auto's en huizen zijn beschadigd.
De Nederlandse ambassadeur in Indonesië roept toeristen op om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. In geval van nood kunnen ze contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Indonesië werd eind september ook al getroffen door zwaar natuurgeweld. Bij een aardbeving en een daaropvolgende tsunami kwamen 2256 mensen om het leven. Vooral de kuststad Palu werd toen zwaar getroffen.