Schade in het dorp Anyer op Java
NOS NieuwsAangepast

Indonesië 'volkomen verrast' door tsunami, veel vakantievierders getroffen

De Indonesische autoriteiten zijn volledig verrast door de tsunami in de Straat van Sunda, waardoor minstens 222 mensen zijn omgekomen. Zeker dertig mensen worden vermist en honderden zijn gewond geraakt.

De tsunami ontstond door een uitbarsting van een vulkaan in de zeestraat tussen Java en Sumatra, die de Javazee verbindt met de Indische Oceaan. De uitbarsting veroorzaakte ondergrondse aardverschuivingen, met een tsunami als gevolg.

"Deze tsunami kwam volkomen onverwacht", zegt correspondent Michel Maas. "Er was geen aardbeving, alleen een vulkaanuitbarsting die onder water een aardverschuiving veroorzaakte." Een onderzoeker van de Indonesische tsunamidienst zegt dat de tsunami niet hoog was, maar dat deze voor veel problemen zorgt omdat vooral het kustgebied bebouwd is.

In de vier video's hieronder zie je onder meer de verwoestingen op Java. Ook reageren gewonden:

De uitbarsting was zaterdag, maar de meteorologische dienst had geen rekening gehouden met aardverschuivingen. "De uitbarsting was ook helemaal niet zo groot. De dienst had gewaarschuwd voor hoge golven, maar niet voor een tsunami", zegt Maas. "Zelfs toen de eerste berichten binnenkwamen, had de dienst het over het springtij. Pas later gaf men toe dat het ging om een tsunami."

Ook medisch was men hier totaal niet op voorbereid, zegt Maas. "Een lokaal ziekenhuis bleek niet eens de materialen in huis te hebben om infusen te geven."

De vulkaanuitbarsting gebeurde in de Straat van Sunda

Anak Krakatau

De vulkaan in de Straat van Sunda heet Anak Krakatau, ofwel: kind van de Krakatau. "Die vulkaan barstte ongeveer 150 jaar geleden uit, met een reusachtige tsunami van 40 meter als gevolg", zegt Maas. "Anak is gegroeid op de plek van de oude vulkaan en is een stuk kleiner, maar behoorlijk actief."

Eind jaren twintig ontstond op de plek van de Krakatau de nieuwe vulkaan:

'Kind van Krakatau' heeft lange historie

De meeste slachtoffers zijn volgens Maas gevallen in de directe omgeving van stranden. De westkust van Java is het zwaarst getroffen. "Veel mensen uit Jakarta vieren in deze tijd van het jaar vakantie aan de kust."

Volgens lokale media zijn onder de slachtoffers veel fans van de Indonesische band Seventeen, niet te verwarren met de gelijknamige Koreaanse boyband, die een optreden gaf op het strand. Op internet gaan dramatische beelden rond van het optreden, waarbij het podium schijnbaar uit het niets door de vloedgolf wordt getroffen.

De bassist van de band en hun manager zijn om het leven gekomen. Drie andere bandleden en de vrouw van een van hen zijn vermist. De zanger lijkt de ramp vooralsnog als enige van de groep te hebben overleefd. Hij zei tegen lokale media dat hij zeker twintig lichamen zag drijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl