Stan Pijnenburg in Eindhoven
NOS Sport

'Koning Pijnenburg' zwemt voorzichtig richting wereldtop

"'King of de Kring', zo noemden ze mij altijd. Waarom? Omdat ik altijd hard zwom bij die kleine kringkampioenschappen". Sinds een week hoort zwemmer Stan Pijnenburg niet meer alleen bij de top van de kleine regionale zwemcentra (kringen), maar ook bij de mondiale elite.

Samen met Jesse Puts, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk werd hij achter de Verenigde Staten tweede op de gemengde 4x50 meter vrije slag.

Een mooi succes in de nog prille loopbaan van de Brabander. Al wil hij niet hoog van de toren blazen. "Ik denk dat iedereen wel weet dat we met Ranomi en Femke twee topvrouwen in Nederland hebben. Ik vind het altijd wel mooi dat zij zeggen dat ze het niet met zijn tweeën kunnen. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk mijn bijdrage te leveren."

Zwemtalent Pijnenburg presteert nu ook op de grote podia

Behalve de medaille nam Pijnenburg ook een griepje mee uit China, maar dat weerhield hem niet om zaterdag weer in actie te komen bij de Open NK kortebaan in het Tilburgse zwembad De Drieburcht.

"Ik kom hier vlakbij vandaan", verklaart de zwemmer uit het Brabantse Haaren, "en dus had ik nog wel echt zin om hier nog een keer hard te zwemmen."

En dat deed hij zaterdag. Pijnenburg pakte de Nederlandse titel op de 100 meter vrije slag en won met de estafetteploeg van PSV ook de 4x 100 meter vrije slag.

Alleen de gemengde 4x50 meter vrije slag ging aan zijn neus voorbij. Daarop werd 'koning Pijnenburg' tweede. Net als vorige week in China.

Nederland grijpt zilver op 4x50 meter vrije slag gemengd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl