Nederland grijpt zilver op 4x50 meter vrije slag gemengd

De derde en vierde Nederlandse medaille op de WK kortebaanzwemmen zijn binnen. Woensdag veroverden Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo met Kim Busch en Maaike de Waard eerst het brons op de 4x50 meter wisselslag. Later op de dag greep het tweetal met Jesse Puts en Stan Pijnenburg zelfs zilver op de 4x50 meter vrije slag gemengd.

In die zilveren race vocht het Nederlandse viertal zich terug vanuit het achterveld. Startzwemmer Puts tikte als zesde aan, waarna Pijnenburg als voorlaatste het stokje overgaf. Kromowidjojo bracht Oranje terug naar plek drie, waarna Heemskerk nog een plekje wist te winnen.

Kromowidjojo was het ondanks de eindspurt van haar en Heemskerk niet eens met de stelling dat de vrouwen Nederland zilver bezorgden. "Nee, we hebben het met zijn vieren gedaan! De jongens hebben het supergoed gedaan. Ja, tweede van de wereld. We hebben het maar mooi geflikt."

Estafetteploeg blij met plek twee: 'Zilver met een gouden randje'

De Amerikanen maakten hun favorietenrol waar met een nieuw wereldrecord van 1.27,89 en bleven daarmee ruim buiten bereik van Nederland, dat na 1.28,51 aantikte. Rusland werd derde in 1.28,73.

"Amerika zit bijna een seconde onder het oude wereldrecord, dat kan niet", toonde Puts zich onder de indruk. "Dus dit is zilver met een gouden randje." Pijnenburg sloot zich bij die woorden aan. "Het gat met Amerika was groot, dus ik denk dat tweede nu het hoogst haalbare was."

Lampjes

Eerder op de dag hadden Kromowidjojo en Heemskerk ook de vrouwenploeg op de 4x50 meter wisselslag naar een plak geloodst. Nadat De Waard (rugslag) en Busch (schoolslag) hun twee banen hadden afgewerkt, lag Oranje ver achter op de eerste drie plaatsen. Een goede aflossing van Kromowidjojo (vlinderslag) en een fantastische wissel van Heemskerk (vrije slag) brachten Oranje alsnog brons.

Nederland zwemt naar brons op 4x50 wisselslag, VS wint in wereldrecord Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Slotzwemster Heemskerk tikte aan in een tijd van 1.44,57. Daarmee was Nederland ruim langzamer dan de VS, die de Oranje-formatie ook nog eens het wereldrecord afsnoepte. De Amerikaansen wonnen in 1.42,38, China klokte 1.44,31.

Heemskerk wist bij het aantikken na de 4x50 meter wisselslag niet direct of ze snel genoeg had gezwommen voor een medaille. "Ik keek naar die lampjes op het blok (die aangeven of en welke kleur medaille je hebt gewonnen, red.) maar ik zag geen lampjes."

Heemskerk stuitert na derde WK-medaille: 'Fantastisch, supergaaf'

Haar juichende ploeggenoten verraadden een goede afloop. Heemskerk: "Toen zeiden die meiden: aaaahhh... Dus, supergaaf. Heel blij."

Heemskerk heeft het WK-podium nu al vier keer beklommen. Dinsdag veroverde ze brons op de 200 meter vrije slag en won ze zilver met de estafetteploeg op de 4x100 vrij.

Ook Kromowidjojo behoorde tot die estafetteploeg en boekte op wedstrijddag twee dus haar tweede en derde WK-succes. "Supergoed. Heel tevreden", klonk het kort maar krachtig.

STER reclame