Marga van Amersfoort, voorzitter van de belangenorganisatie SVS Meldpunt Klachten Siliconen, toont een borstimplantaat dat bij haar verwijderd werd na complicaties
NOS Nieuws

Overheid neemt maatregelen tegen ziekmakende implantaten

Minister Bruins voor Medische Zorg neemt maatregelen tegen onveilige implantaten. Aanleiding is een uitzending van Radar eind vorige maand met verhalen van patiënten die ziek werden van hun implantaten.

De minister zegt dat de verhalen diepe indruk op hem hebben gemaakt. Hij heeft inmiddels gesproken met een van de patiënten, een vrouw met gezondheidsklachten veroorzaakt door lekkende borstimplantaten. Volgens Bruins is het onvoorstelbaar wat de vrouw is overkomen.

Aan veel implantaten kleven risico's waarvan patiënten niet goed op de hoogte zijn. Verder worden klachten van patiënten niet gemeld bij fabrikanten en wordt er te weinig informatie verzameld waarmee medici en patiënten hun voordeel kunnen doen.

Extra geld

Bruins gaat daarom volgend jaar een informatiecampagne beginnen voor artsen en zorgverzekeraars. Ook wordt patiënteninformatie op verschillende sites uitgebreid. Verder krijgt het RIVM extra geld om onderzoek te doen naar de risico's van implantaten en wordt er meer bekendheid gegeven aan het meldpunt voor bijwerkingen door implantaten.

Het gaat niet alleen om borstimplantaten, maar ook om bijvoorbeeld pacemakers en gehoorhulpmiddelen. Een algemeen verbod ziet de minister niet zitten, omdat er dus ook implantaten zijn die het leven van de patiënt verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl