De gijzeling op het Mediapark Niek Froma/NOS

De 34-jarige man die vorig jaar zomer een medewerker van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gijzelde, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Vorig jaar augustus bedreigde hij de vrouw op een parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum met een mes. Hij nam haar mee naar het NPO-gebouw, bond haar in een kamer vast op een stoel en hield haar een uur lang gevangen.

De man had op dat moment een psychose en dacht dat hij werd lastiggevallen door de inlichtingendienst. Hij eiste zendtijd bij de NOS en bij CNN om zijn verhaal te vertellen.

Tijdens het wachten op een cameraploeg, stak hij meerdere keren met het mes in een muur en dreigde hij de vrouw dood te steken als ze iets geks zou doen. Volgens de rechtbank heeft de vrouw nog iedere dag last van de traumatische gevolgen van de gijzeling.

Spijt

De man werd uiteindelijk door de politie overmeesterd. Uit psychiatrisch onderzoek bleek dat hij tijdens de gijzeling volledig ontoerekeningsvatbaar was door zijn waanbeelden. Daarom legt de rechtbank hem geen gevangenisstraf op.

Wel krijgt hij tbs met dwangverpleging, omdat hij zonder behandeling opnieuw gewelddadig kan worden. Tijdens zijn rechtszaak zei de man spijt te hebben van zijn daad.

STER reclame