ANP
NOS NieuwsAangepast

Gijzeling op Mediapark beëindigd; slachtoffer kende dader niet

Op het Mediapark in Hilversum heeft de politie een eind gemaakt aan een gijzeling in het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep. Een arrestatieteam heeft de gijzelnemer in het gebouw gearresteerd, nadat eerder een onderhandelaar naar binnen was gegaan.

De gegijzelde vrouw is ongedeerd. Ook alle andere mensen in het gebouw zijn veilig.

De dader is een 33-jarige man. Over zijn motief is niets bekend. Het slachtoffer heeft tegen de politie gezegd dat ze hem niet kent.

  • Dit weten we over de gijzeling in het NPO-gebouw
  • Beelden arrestatie gijzelnemer NPO-gebouw

Iets na 08.00 uur bedreigde de dader de vrouw buiten het pand met een mes, waarna hij met haar naar binnen ging. Volgens de receptioniste van het gebouw had de man een groot mes op de keel gezet van de vrouw, sprak hij gebrekkig Nederlands en wilde hij iemand van CNN spreken. Nadat hij binnen was gekomen, ging hij met zijn gijzelaar een aparte kamer in. Hij is niet in het beveiligde gedeelte van het gebouw geweest.

Na anderhalf uur maakte de politie een eind aan de gijzeling. In het gebouw zit ook 3FM. De uitzending van 3FM werd niet bedreigd, er werd vanaf een andere locatie uitgezonden.

Schrik

De NPO zegt dat het incident veel indruk heeft gemaakt op de medewerkers van de omroep. "De schrik zit er bij alle medewerkers goed in. We zijn dan ook bijzonder opgelucht dat de calamiteit achter de rug is en dat onze collega ongedeerd is", zegt voorzitter Shula Rijxman.

Op vragen over de veiligheidssituatie bij het Mediapark wil de NPO nu niet ingaan. Het is het tweede gijzelingsincident in ruim twee jaar tijd in Hilversum.

Op 29 januari 2015 drong de verwarde man Tarik Z. de studio van het NOS Journaal binnen en eiste zendtijd. Sinds de 'Journaalkaping' is de beveiliging van het Mediapark uitgebreid geëvalueerd en is de beveiliging opgevoerd.

De gemeente Hilversum wil het Mediapark toegankelijk houden voor publiek. "We willen er geen fort van maken." De gemeente benadrukt dat het twee verschillende incidenten zijn. Burgemeester Broertjes zegt dat de man die is opgepakt ook bij de politieverhoren een verwarde indruk maakt.

NOS
De politie heeft het gebied afgezet
Niek Froma / NOS
NOS
Agenten vonden op straat een rugzak en een mes, zo'n vijftig meter verderop
Niek Froma / NOS
Eenheden van het arrestatieteam van de politie komen bij het gebouw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl